ГоловнаПолітика

Ухвалення закону про повну загальну середню освіту дозволить зняти напруження навколо мовного питання, - Климпуш-Цинцадзе

"Питання знання державної мови є для нас і питанням національної безпеки".

Ухвалення закону про повну загальну середню освіту дозволить зняти напруження навколо мовного питання, - Климпуш-Цинцадзе
Иванна Климпуш-Цинцадзе

Україні потрібно прискорити роботу над ухваленням закону про повну загальну середню освіту, оскільки це дозволить зняти додаткове напруження навколо мовного питання. Таку думку висловила міністр з питань євроінтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе в ефірі "Радіо Свобода".

"Битва буде непроста, буде багато маніпуляцій, ми бачимо, як російський слід буде просвічуватися... Нам треба набратися терпіння, фактажу. Зробити, умовно назвемо, порівняльні таблиці нашого законодавства і міжнародних конвенцій. Нам треба прискорити роботу над прийняттям закону про повну загальну середню освіту, який, можливо, зняв би додаткову напругу", - сказала вона.

У законі про освіту прописано, що предмети з 5 класу повинні викладатися українською мовою. Докладно це питання планують урегулювати в законі про повну загальну середню освіту.

Климпуш-Цинцадзе також підкреслила, що мовне питання для України є питанням національної безпеки - від "економічних компонентів до військових". Також міністр дорікнула сусіднім країнам у надмірно емоційній реакції на статтю 7 закону про освіту. На її думку, критики закону забувають, що велося широке обговорення цього закону, в тому числі з представниками нацменшин. І якби була готовність почути всі аргументи і зрозуміти, яким чином закон буде впроваджуватися, всі емоційні заяви були б зняті, вважає вона.

"Я вважаю, що зараз, виступаючи на підтримку цієї статті, ми захищаємо права нацменшин в Україні та можливості далі нам формуватися як політичній європейській нації, яка здатна захистити і забезпечити і права людини, і гідність кожного громадянина, і цілісність держави. Питання знання державної мови є для нас і питанням національної безпеки. Починаючи з таких елементарних речей, як необхідна мобілізація. Якщо громадяни України не можуть прочитати статут ЗСУ, то як вони можуть бути призвані захищати ту країну, яка є їхньою?" - підкреслила міністр.

Нагадаємо, в Парламентській асамблеї Ради Європи у четвер пройшли дебати, присвячені закону про освіту України, за підсумками якої було прийнято резолюцію з рекомендаціями Україні щодо захисту прав національних меншин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram