ГоловнаПолітика

Українська мова в Україні має міцно стати на ноги, - Наливайченко

Політик прокоментував закон про освіту.

Українська мова в Україні має міцно стати на ноги, - Наливайченко

Українська мова має в Україні міцно стати на ноги, нею повинні природно володіти діти, школярі, студенти. Така позиція повинна стати фундаментом державної національної політики, політики міжнаціональної злагоди і гармонії. Так новий закон про освіту прокоментував у Чернівцях лідер руху "Справедливість" Валентин Наливайченко. При цьому він додав, що держава, прагнучи до членства в ЄС, має забезпечити високі європейські стандарти для розвитку мов національних меншин.

"Українська мова зазнавала утисків протягом століть як з боку нинішніх східних, так і західних сусідів. Численні заборони, Валуєвські й Емські циркуляри та укази, знищення цілих поколінь українців призвели до того, що українська мова виявився на межі вимирання, а з усього українського зробили маргінальне, менш цінне. Ця проблема все ще не зникла. Українська мова повинна повернути собі status quo", - наголосив політик.

Перебуваючи з робочою поїздкою на Буковині, Наливайченко зазначив, що знає про особливості багатонаціональної Буковини, де проживають, окрім українців, румуни, молдавани й інші народи. Піклуючись про українську мову, потрібно зберегти тут гармонію, уважно поставитися до освітніх і культурних потреб наших громадян різних національностей: румунів, угорців, болгар, греків, молдаван і всіх інших.

Водночас Україна послідовно вимагатиме від усіх країн, де живуть українці, зокрема від сусідніх держав, захисту прав наших співвітчизників.

"Чекаючи на оцінку закону про освіту з боку Ради Європи та Венеціанської комісії, владі потрібно домагатися від них в одному пакеті й оцінки захисту українців за межами України", - вважає лідер руху "Справедливість".

Нагадаємо, 25 вересня президент підписав закон "Про освіту", яким в Україні вводиться 12-річна середня освіта. Верховна Рада прийняла цей закон 5 вересня. Документ передбачає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова - українська. Міністерство закордонних справ України направило закон "Про освіту" на експертизу до Венеціанської комісії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram