ГоловнаПолітика

За заявами НАЗК поліція порушила справи щодо 16 політичних партій

НАЗК направило 25 заяв про вчинення правопорушень.

За заявами НАЗК поліція порушила справи щодо 16 політичних партій
Фото: ЦЕНЗОР.нет

За заявами Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) поліція порушила справи щодо 16 політичних партій, повідомила глава НАЗК Наталія Корчак.

"Зараз ситуація така. Департаментом з питань запобігання політичній корупції НАЗК до органів Національної поліції було направлено 25 заяв про вчинення правопорушень. Були розпочаті кримінальні провадження, про що було повідомлено НАЗК, щодо 16 політичних партій", - написала вона у фейсбуці.

За словами Корчак, кримінальні справи розпочаті за фактами вчинення правопорушень, передбачених частиною першою ст. 159-1 (Порушення порядку фінансування політичної партії, передвиборної агітації, агітації з всеукраїнського чи місцевого референдуму) Кримінального кодексу України.

"Зокрема, це: "Аграрна партія України", "Всеукраїнське об'єднання "Свобода", "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина", "Власна сила", "Зелені", "Наш край", "Народний рух України", "Нова політика", "Комуністична партія України", "Партія сильної влади", "Самоврядна українська держава", "Партія вільних демократів", "Політичне об'єднання "Пряма дія", "Патріотична партія України", Партія "Національно-демократичне об'єднання "Україна", "Українська партія честі, боротьби з корупцією та організованою злочинністю", - зазначила глава НАЗК.

Останній лист, що стосується результатів розгляду заяв і перебігу розпочатих кримінальних проваджень НАЗК направило у Нацполіцію минулого тижня, підкреслила Корчак.

Як повідомлялося, НАЗК подало позов до Дарницького райсуду Києва про конфіскацію 2 млн 357 тисяч гривень з рахунків "ВО "Свобода" за порушення порядку здійснення внеску на підтримку політичної партії. Суд визнав винним головного бухгалтера "Свободи" Ярослава Пелешака в неправильному оформленні 2,3 млн грн. Водночас внесені з порушенням кошти не будуть конфісковані в держбюджет у зв'язку із закінченням термінів накладення адмінстягнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram