ГоловнаПолітика

Законопроект №6011 про антикорупційні суди має бути відкликаний, - Венеціанська комісія

Комісія пропонує Порошенку внести в Раду законопроект від свого імені.

Законопроект №6011 про антикорупційні суди має бути відкликаний, - Венеціанська комісія
Фото: www.norway-coe.org

Венеціанська комісія оприлюднила Висновок щодо законопроекту №6011 (автори О. Сироїд, Є. Соболєв, С. Лещенко) про антикорупційні суди, який був затверджений на пленарній сесії 6 жовтня. На думку Венеціанської комісії, законопроект про антикорупційні суди, який зараз перебуває на розгляді у парламенті, має бути відкликаний.

Натомість Комісія пропонує Президенту України внести до Верховної Ради відповідний законопроект від свого імені, який буде відповідати Конституції України та стандартам Ради Європи.

В цілому Венеціанська комісія дає позитивну оцінку судової реформи, проведеної Україні. Так, Комісія "дуже вітає, серед іншого, ті зусилля, які вже зроблені для застосування стандартів Ради Європи та рекомендацій Венеціанської Комісії".

У своєму висновку Венеціанська комісія наголошує на необхідності створення в Україні Антикорупційного суду, але водночас застерігає від політизації процесу добору суддів. Зокрема, у висновку зазначається, що необхідно ввести додаткові гарантії для забезпечення того, щоб процедура призначення суддів була незалежною від виконавчої та законодавчої влади.

У висновку допускається з урахуванням "особливого положення" залучення міжнародних організацій до процедур відбору суддів, але наголошується, що "така участь має відповідати принципам суверенітету України".

Судді антикорупційного суду "повинні бути досвідченими, спеціалізованими, адекватно захищеними і обраними шляхом, який забезпечує сильні захисні механізми їх чесності і незалежності".

Аналізуючи законопроект №6011 про антикорупційні суди, Венеціанська комісія зазначає, що відхилення від загальних правил призначення суддів повинні обмежуватися тим, що необхідно для ефективного функціонування антикорупційних судів. Також треба уникнути можливого враження, що судді з питань протидії корупції мають інший або привілейований клас суддів. Рівень винагороди суддів Вищого антикорупційного суду повинен бути переглянутий; винагорода повинна відповідати підвищеним вимогам до їхньої посади, але не має сильно відрізнятися від винагороди загальних суддів.

Комісія відзначає, що згідно з висновком КРЄС судді і суди повинні "завжди залишатися частиною або єдиним цілим судовим органом" і "судді загальної юрисдикції та спеціалізовані судді повинні мати однаковий статус".

Як повідомлялося, Венеціанська комісія підтримала створення антикорупційного суду в Україні. Водночас західні експерти розкритикували обидва законопроекти - № 6011 (автори Оксана Сироїд, Єгор Соболєв, Іван Крулько, Сергій Лещенко) і № 6529 (Сергій Алєксєєв).

Нагадаємо, раніше Президент Петро Порошенко заявив, що готовий підтримати законопроект про створення антикорупційного суду, але жоден з них наразі не має підтримки в парламенті. Тому він пропонує депутатам розробити новий.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram