ГоловнаПолітика

Голова МЗС Угорщини виступив за перегляд Угоди про асоціацію ЄС з Україною

"Офіційний Будапешт не бачить іншого шляху, крім як посилювати тиск на Україну".

Голова МЗС Угорщини виступив за перегляд Угоди про асоціацію ЄС з Україною
Петер Сийярто
Фото: EPA/UPG

Угорщина має намір ініціювати перегляд Угоди про асоціацію Європейського Союзу з Україною.

Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто під час візиту до Закарпатської області, передає "Мукачево.net".

"Закон про освіту принципово порушує Угоду про асоціацію між Україною та ЄС, тому наступного понеділка я буду ініціювати консультативну нараду міністрів закордонних справ у Люксембурзі, щоб переглянути Угоду про асоціацію між Україною та ЄС", - сказав Сіярто.

Він також зазначив, що офіційний Будапешт не бачить іншого шляху, крім як посилювати міжнародний тиск на Україну.

Реагуючи на пропозицію українського колеги Павла Клімкіна разом поїхати в Закарпатську область і поспілкуватися з представниками угорської національної меншини, Сіярто заявив, що "потрібно було спілкуватися з українськими угорцями до прийняття закону".

У рамках візиту в Ужгород Сіярто провів дві зустрічі: одну в Генеральному консульстві - з представниками угорської нацменшини Закарпаття і другу - з головою ОДА Геннадієм Москалем.

Нагадаємо, Україна має намір уточнити мовні положення в новій редакції закону про загальну середню освіту та навчальні програми. Крім того, МЗС направив закон "Про освіту" на експертизу до Венеціанської комісії.

У законі передбачено, що діти з нацменшин в Україні будуть продовжувати вивчати рідну мову, а з середньої школи навчитимуться державною мовою. Якщо ж мова нацменшини належить до мов ЄС, то можливе викладання нею також ще однієї або декількох дисциплін.

У деяких країнах, що мають діаспору в Україні, висловили протест з приводу статті закону про навчання дітей з нацменшин українською мовою. Зокрема, уряд Угорщини, заявив, що буде блокувати всі подальші рішення Євросоюзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною через закон про освіту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram