ГоловнаПолітика

Кривенко: умови для набуття чинності особливого статусу Донбасу за рік не з'являться

Депутат не вірить, що Росія виведе свої війська.

Кривенко: умови для набуття чинності особливого статусу Донбасу за рік не з'являться
Вадим Кривенко
Фото: Макс Левин

Народний депутат України від фракції "Народний фронт" Вадим Кривенко впевнений, що протягом найближчого року умови для набуття чинності особливого статусу Донбасу не з'являться.

Про це він сказав на круглому столі в Інституті Горшеніна.

"Цей закон не введено в дію. Те, що ми проголосували, - це можливість введення його в дію. Але за умов, основна з яких - виведення всіх військових формувань з Донецької та Луганської областей. У великому законі зараз до другого читання ми будемо вносити інструмент верифікації цих умов. На нашу думку, це повинні бути два рапорти - від міністра внутрішніх справ і міністра оборони. На підставі цих двох рапортів президент підписує указ. Є така думка, щоб цей указ ще був затверджений Верховною Радою, щоб ми включили парламентський механізм", - сказав Кривенко.

"Міністр внутрішніх справ Аваков сказав, що він такий рапорт підпише тільки за умови, що вся територія Донецької та Луганської областей буде контролюватися Національною гвардією і Національною поліцією. За цієї умови він підпише такий рапорт. І якщо будемо говорити правду, - а ми продовжили дію цього закону тільки на рік, - за рік не буде таких умов, щоб він набув чинності. І це розуміють усі", - заявив він.

Нагадаємо, Україна ухвалила закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей восени 2014 року, але внесла в нього зміни навесні 2015 року, які так і не дозволили йому почати діяти, - законом передбачено, що положення про особливий статус  набудуть чинності проведення в ОРДЛО демократичних виборів і виведення найманців. При цьому термін дії закону був обмежений трьома роками.

Цей термін спливав 18 жовтня 2017 року, депутати продовжили його на рік.

У прийнятому законопроекті №7163 також окремо прописується, що особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей вступає в силу виключно після виконання всіх умов, викладених у статті 10 відповідного закону, "зокрема в частині, що стосується виведення всіх незаконних збройних формувань, їх військової техніки, а також бойовиків і найманців з території України".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram