ГоловнаПолітика

Герасимов: неприйняття законів про Донбас було вигідне тільки Росії

"Факт залишається фактом - "Самопоміч" і "Батьківщина" не голосували за визнання Росії агресором".

Герасимов: неприйняття законів про Донбас було вигідне тільки Росії
Артур Герасимов
Фото: Макс Левин

Голова фракції Блоку Петра Порошенка у Верховній Раді Артур Герасимов вважає, що неприйняття законопроектів №7163 і №7164 про Донбас було вигідне тільки Росії. У зв'язку з цим у нього "закрадаються думки", чому фракція "Самопоміч" заважала їх розгляду.

Про це Герасимов сказав під час круглого столу в Інституті Горшеніна.

"Коли було закрите засідання [лідерів фракцій], то перша вимога, яку поставили політичні сили, що блокували трибуну, - виключення Мінських угод. Але хочу наголосити на одному моменті: вони почали блокувати трибуну і парламент не під час розгляду закону про продовження закону про особливості місцевого самоврядування. Вони почали блокувати трибуну і парламент під час розгляду закону про країну-агресора. Тобто визнання Росії агресором їх лякає більше, ніж продовження особливостей місцевого самоврядування", - сказав Герасимов.

"Самопоміч" і "Батьківщина" не голосували за закон, який визнає Росію країною-агресором. Можна дуже багато юридичних неточностей називати: там кома не така, там крапка не така. Але факт залишається фактом - "Самопоміч" і "Батьківщина" не голосували за закон, за визнання Росії країною-агресором", - заявив він.

На його думку, оскільки це було перше читання законопроекту, то робити акцент на юридичних нюансах не було сенсу.

"Друге. "Самопоміч" активно заважала голосувати за закон. І коли вони говорять, що його якось не так обговорювали ... Вибачте, парламент вирішує, і було дотримано всіх юридичних процедур згідно з Конституцією. До останнього моменту", - додав Герасимов.

Лідер фракції БПП підкреслив, що ці закони, особливо про продовження особливостей місцевого самоврядування, були вкрай важливі для мирного врегулювання і продовження санкцій проти Росії.

"Усі забули, що за Грузію санкцій не було, за Абхазію санкцій не було, за Придністров'я санкцій не було. А ось за Україну вони з'явилися. І коли Росія думала, що це на три-чотири місяці, - вже три роки ці санкції тримаються!" - сказав він.

Крім того, він заявив, що на високому рівні знаходиться питання введення миротворчої місії на Донбас, причому за сценарієм України - з мандатом на всю територію окупованих районів.

"І ось ми приходимо до цих двох законів. Усі розуміють, що закон про продовження особливостей місцевого самоврядування, причому з запобіжниками, які були викладені в 10-й статті, дозволив і дозволить підвищувати санкції. Неприйняття цього закону моментально давало дорогу росіянам для зняття санкцій. І чесно кажучи, є старий принцип Римського права: кому вигідно? Ситуація з неприйняттям цього закону була вигідна одній країні в світі - Росії", - заявив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram