ГоловнаПолітика

Венеціанська комісія підтримала створення антикорупційного суду

Водночас західні експерти розкритикували обидва законопроекти.

Венеціанська комісія підтримала створення антикорупційного суду
Заседание Венецианской комиссии
Фото: www.norway-coe.org

Венеціанська комісія на своєму пленарному засіданні в п'ятницю оприлюднила висновок щодо законопроектів про створення антикорупційного суду.

Мова йде про проекти закону № 6011 (автори Оксана Сироїд, Єгор Соболєв, Іван Крулько, Сергій Лещенко) і № 6529 (Сергій Алєксєєв).

Експерти Венеціанської комісії підтримали створення в Україні Антикорупційного суду з посиланням на заяву Президента України про необхідність створення такого органу. У висновку надається позитивна оцінка судової реформи, проведеної в Україні, але наголошується на необхідності прискорення судового розгляду справ, пов'язаних з корупцією. Як зазначено у висновку, "ця реформа чітко спрямована на розбудову української судової системи відповідно до стандартів Ради Європи та на забезпечення в Україні верховенства права".

Експерти визнали доцільним створення антикорупційного суду як окремого органу і не підтримали створення розгалуженої системи палат, як це передбачено в законопроекті Алєксєєва. Разом з тим, експерти розкритикували низку положень альтернативного законопроекту № 6011, звернувши увагу на неприпустимість політизації процесу призначення суддів та необхідність дотримання Конституції під час процедур відбору. Зокрема, аналізуючи законопроект № 6011, експерти Венеціанської комісії визнали необхідністю ввести додаткові захисні механізми для забезпечення незалежної процедури призначення суддів від виконавчої і законодавчої влади".

У висновку, серед іншого, зазначається, що "судді, які спеціалізуються на розгляді справ про корупцію високого рівня, повинні бути обрані в рамках прозорого процесу, який базується на об'єктивних критеріях. Також критично важливим є те, що ці судді мають бути адекватно захищені від неправомірного зовнішнього, зокрема політичного, впливу і від будь-якої атаки на їхню незалежність та безпеку".

Нагадаємо, напередодні Президент Петро Порошенко заявив, що готовий підтримати законопроект про створення антикорупційного суду, але жоден з них наразі не має підтримки в парламенті. Тому він пропонує депутатам розробити новий.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram