ГоловнаПолітика

Рада прийняла законопроект про реінтеграцію Донбасу в першому читанні

З нього прибрали згадку про Мінські угоди, а до другого читання додадуть положення про Крим.

Верховна Рада 233 голосами прийняла законопроект №7163 "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях" в першому читанні.

Спікер Андрій Парубій поставив його на голосування з вилученням частини першої статті сьомої, в якій згадано Мінські угоди. Також досягнуто домовленості про доповнення до другого читання цього законопроекту положеннями про окупований Росією Крим.

Решта положень документа залишилися в редакції, внесеній президентом Петром Порошенком.

У статті 1 документа "ДНР" і "ЛНР" означено як тимчасово окуповану територію, "де збройні сили Росії й окупаційна адміністрація РФ встановили і здійснюють окупаційну владу і загальний контроль Російської Федерації".

Військову присутність України на Донбасі названо "заходами із забезпечення національної безпеки і оборони, стримування і відсічі російській збройній агресії в Донецькій і Луганській областях". Вносяться відповідні правки в інші законопроекти, в яких згадується термін "антитерористична операція".

Керівництво силовиками, задіяними в цих заходах, покладається на Об'єднаний оперативний штаб Збройних Сил України.

Закон набуде чинності в день опублікування і буде чинним до кінця особливого періоду, оголошеного 2014 року.

Голосування пройшло з бійкою біля трибуни, яку влаштував "свободівець" Юрій Левченко. Він намагався докричатися до президії, що цей законопроект порушує Конституцію України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram