ГоловнаПолітика

Через "поправки Лозового" у КПК всі нерозслідувані справи Майдану будуть закриті, - Горбатюк

Поправки Лозового визначають, що у слідчого 6 місяців на розслідування загального терміну і ще на 6 місяців терміни може продовжити суд.

Через "поправки Лозового" у КПК всі нерозслідувані справи Майдану будуть закриті, - Горбатюк
Фото: Макс Требухов

Всі кримінальні провадження, які зараз розслідуються щодо злочинів часів Революції Гідності, будуть закриті через зміни в Кримінальний процесуальний кодекс, ухвалені Верховною Радою 3 жовтня.

Про це заявляє начальник Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк, передає Інтерфакс-Україна.

"Вчора Верховна Рада ухвалила зміни в Кримінальний процесуальний кодекс. Зокрема, врахували і поправки народного депутата Андрія Лозового (фракція Радикальної партії - ред.). Згідно з цими змінами, всі провадження, які ми розслідуємо у злочинах проти Майдану, після набуття законом чинності треба буде закрити", - сказав Горбатюк в інтерв'ю виданню "Тиждень.ua", опублікованому в середу.

Він зазначив, що, згідно з новими положеннями КПК, запропонованими Лозовим, якщо протягом року слідство не зможе встановити підозрюваних у вчиненні злочину, слідчий зобов'язаний закрити провадження.

"Поправки Лозового визначають, що у слідчого шість місяців на розслідування загального терміну і ще на шість місяців терміни суд може продовжити. Все. Інших варіантів для продовження термінів не передбачено", - розповів Горбатюк.

Він також зазначив, що у змінах, запропонованих Лозовим, немає перехідних положень, які б регламентували дію нових норм щодо вже наявних розслідувань.

"У Конституції прописано: якщо зміни до закону пом'якшують відповідальність підозрюваного - закон має зворотну силу. І це стосується тільки Кримінального кодексу. Однак практика Європейського суду свідчить, що і процесуальні зміни, тобто зміни в КПК, у разі пом'якшення відповідальності також можуть мати зворотну дію. Навіть якщо на цю практику не зважати - в законі немає перехідних положень, у яких треба було б прописати, що нові норми КПК застосовуються з моменту набуття законом чинності. Однак цього немає. А в законі написано, що терміни розслідування не починаються з моменту оголошення про підозру, а з моменту реєстрації злочину в Єдиному реєстрі досудових розслідувань", - відзначає глава Департаменту спецрозслідувань.

Горбатюк додав, що зараз у Департаменту спецрозслідувань є провадження, яким скоро виповниться чотири роки.

"30 листопада 2013-го було зареєстровано перше кримінальне провадження. І у нас є фактові провадження, яким скоро виповниться 4 роки. Чому так? Скажімо, у нас провадження за фактом злочину і в ньому є невстановлені особи. Коли з'являється підозрюваний, з фактової справи ми виділяємо окреме провадження, оголошуємо людині підозру і зупиняємо розслідування, щоб терміни не спливали. А щодо інших невстановлених осіб продовжуємо розслідування за фактовою справою. Однак тепер фактові кримінальні провадження підпадають під дію закону, який вчора ухвалила Верховна Рада. Тому повинні бути закриті. У мене просто немає слів", - сказав глава Департаменту спецрозслідувань.

Він також зазначив, що у Лозового, який вносив зазначені поправки до КПК, був конфлікт інтересів, оскільки його повинні були притягнути до відповідальності за несплату податків.

"Він повинен був повідомити керівництву парламенту, що він вносить зміни в закон, за яким його притягують до кримінальної відповідальності. І керівництво Ради, і його колеги з комітету повинні були вказати на цей конфлікт. Однак цього не зробили і зміни пройшли", - сказав Горбатюк.

Як повідомлялося, Департамент спецрозслідувань не встиг передати до суду справи щодо Євромайдану до жовтня через відсутність необхідних доказів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram