ГоловнаПолітика

ЄС закликав Україну розвіяти його сумніви стосовно низки кандидатів до Верховного Суду

"Призначення навіть кількох суддів із заплямованою репутацією може підірвати довіру до всієї реформи".

ЄС закликав Україну розвіяти його сумніви стосовно низки кандидатів до Верховного Суду

Представництво Європейського Союзу в Україні закликало Вищу раду правосуддя пояснити обрання кандидатами на посади суддів нового Верховного Суду осіб із заплямованою репутацією.

Про це йдеться у відповіді представництва Євросоюзу в Україні на запит УНІАН.

"Вища рада правосуддя в Україні вирішила запропонувати президентові 111 кандидатів на призначення суддями нового Верховного Суду. Процес відбору був прозорим загалом", - констатували в представництві ЄС, проте відзначили негативний висновок Громадської ради доброчесності, де вказано, що в кількох кандидатів у деклараціях були виявлені невідповідності у витратах і придбаному майні.

"Чесність, незалежність і професійні якості всіх суддів не повинні викликати сумнівів. Запропонований список кандидатів включає декількох осіб, стосовно яких було висловлено негативний висновок Громадською радою доброчесності, де особливо наголошено на відмінності між їхніми активами і законними доходами. Призначення навіть кількох суддів із заплямованою репутацією може підірвати довіру до всієї реформи", - йдеться у відповіді представництва Євросоюзу.

"Відповідно до європейських стандартів, Вища рада правосуддя повинна пояснити свої рішення таким чином, щоб не залишилося ніяких обґрунтованих сумнівів у чесності запропонованих кандидатів, і, відповідно до цього, відновити впевненість українських громадян у незалежності і чесності Верховного Суду", - додали там.

Також європейські дипломати заявили, що всі інші заходи, необхідні для запуску оновленого Верховного Суду, слід прийняти без зволікання.

Нагадаємо, Громадська рада доброчесності закликала президента Петра Порошенка не призначати 111 обраних під час конкурсного відбору суддів нового Верховного Суду, поки не будуть розвіяні сумніви ОСД щодо низки кандидатур.

Порошенко дав зрозуміти, що не прислуховуватиметься до цих рекомендацій Громадської ради доброчесності.

Конкурс до Верховного Суду почався 7 листопада 2016 року. Зареєструвалися для участі в конкурсі 1436 особи, 846 осіб подали документи на участь, з яких до конкурсу було допущено 653, з них 625 - до проходження кваліфікаційного оцінювання.

27 липня Вища кваліфікаційна комісія суддів визначила переможців конкурсу на 120 посад суддів нового Верховного Суду. Серед 120 переможців 30 кандидатур були ветовані Громадською радою доброчесності як такі, що не відповідають критеріям професійної етики і доброчесності.

Проте в фінальному списку присутні 25 із них. Із майбутніми суддями Верховного Суду, яких вважають непорядними, можна ознайомитися на сайті "Чесно. Фільтруй суд".

Загалом Вища кваліфікаційна комісія суддів, яка складала список переможців конкурсу до Верховного Суду, проігнорувала 76 негативних висновків Громадської ради доброчесності.

Кандидатури переможців були передані на розгляд Вищої ради правосуддя, яка, своєю чергою, схвалила 111 з них, дві забракувала, а щодо сімох відклала рішення. Тепер кандидатури має затвердити своїм указом Петро Порошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram