ГоловнаПолітика

Україна зажадала від Польщі не купувати вугілля з "ЛНР"

Антрацит вивозять у РФ, де його враховують як український, а потім постачають у Польщу.

Україна зажадала від Польщі не купувати вугілля з "ЛНР"
Фото: business-tv.com.ua

Польща повинна припинити закупівлі вугілля з окупованого Донбасу, заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик.

"Це не зовсім по-партнерськи, і ми сподіваємося, що уряд Польщі відреагує на цю ситуацію", - заявив Насалик у середу під час зустрічі з польським бізнесом у Варшаві, повідомляє Укрінформ.

За словами міністра, походження вугілля легко перевірити за хімічними показниками. При цьому Насалик нагадав, що Україна не використовує вугілля антрацитної групи з ОРДЛО, імпортуючи його з ПАР та інших країн.

Також міністр заявив, що Україні завдяки дипломатичним зусиллям вдалося припинити постачання антрациту з ОРДЛО в Туреччину.

Заява Насалика зумовлена статтею в польській газеті Dziennik Gazeta Prawna. У ній описано схему потрапляння вугілля з "ЛНР" до Польщі.

Антрацит з "ЛНР" експортує в Польщу фірма Doncoaltrade, зареєстрована в місті Катовіце 2012 року. Її головою і основним акціонером є Олександр Мельничук, який протягом певного часу був "заступником міністра енергетики та вугільної промисловості ЛНР". Акціонером фірми також був Роман Зюков - син колишнього першого заступника міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Зюкова. Однак один з асистентів Романа Зюкова повідомив, що той продав Мельничуку свою частку в компанії ще 2014 року.

Мельничук відправляє в Росію вугілля з шахт, які він контролює, і з копанок. Бандити-власники копанок продають антрацит по 22 долари за тонну, тоді як його офіційна ціна на кордоні з Польщею становить 140 доларів. Росія враховує це вугілля як імпорт з України, тому що фірма, яка вивозить його, формально зареєстрована в Києві. Потім антрацит постачають з РФ у Польщу.

У виданні зазначають, що важко оцінити, скільки вугілля так потрапило і продовжує потрапляти в Польщу. Підрахунки ускладнює факт, що цю схему складно однозначно визнати контрабандною, оскільки заборона експорту з України стосується тільки Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram