ГоловнаПолітика

Кабмін пропонує дозволити суду в Гаазі розслідувати злочини в Україні за власною ініціативою

Органами, які співпрацюють з МКС, визначені Генпрокуратура і Мін'юст.

Кабмін пропонує дозволити суду в Гаазі розслідувати злочини в Україні за власною ініціативою
Фото: http://www.un.org

Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді дозволити Міжнародному кримінальному суду (Гаазький трибунал, Нідерланди) розслідувати скоєні в Україні злочини за власною ініціативою.

Відповідний законопроект був схвалений на засіданні уряду в середу.

Уряд пропонує до ратифікації Україною Римського статуту МКС створити необхідну законодавчу базу для співпраці з трибуналом. Зокрема, в Кримінальний процесуальний кодекс вводиться окрема глава, яка регламентує співпрацю з МКС.

Така співпраця передбачає вжиття Україною за запитом Гаазького трибуналу необхідних заходів для допомоги в розслідуванні злочинів, що підпадають під його юрисдикцію. Йдеться про правову допомогу, арешт і передачу суду осіб, підозрюваних у злочинах.

Органами, які співпрацюють з МКС, визначені Генеральна прокуратура і Міністерство юстиції. Згідно із законопроектом, українські держоргани зобов'язані виконувати прохання Гаазького трибуналу у встановлені терміни і з дотриманням усіх процедур.

Водночас упродовж місяця після отримання повідомлення про те, що Гаазький трибунал почав розслідувати злочин, що належить до юрисдикції України, Генпрокуратура має право попросити суд передати цю справу для розслідування українським правоохоронцям. Якщо МКС відмовиться передати справу, Генпрокуратура має право оскаржити це рішення в секретаріаті суду протягом п'яти днів.

Нагадаємо, у вересні 2015 року Україна повідомила МКС про визнання його юрисдикції щодо вчинення злочинів проти людяності та воєнних злочинів вищими посадовими особами Росії та ватажками "ДНР"/"ЛНР". Також раніше Україна визнала юрисдикцію МКС над злочинами, вчиненими щодо активістів Євромайдану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram