ГоловнаПолітика

Посол Болгарії: Український закон про освіту дає дітям нові можливості

"Закон дає нам нові можливості, щоб наші діти добре володіли як українською, так і болгарською мовами".

Посол Болгарії: Український закон про освіту дає дітям нові можливості
Красимир Минчев
Фото: mon.gov.ua

Прийнятий Верховною Радою закон "Про освіту" дозволить українським дітям болгарської національності добре оволодіти як українською, так і болгарською мовами.

Про це заявив посол Болгарії в Україні Красімір Мінчев, повідомляється на сайті Міносвіти.

"Ми бачимо, що закон "Про освіту" дає нам нові можливості, щоб наші діти добре володіли як українською, так і болгарською мовами", - заявив Мінчев на зустрічі з міністром освіти Лілією Гриневич.

Він також наголосив на важливості того, щоб разом з українською мовою поліпшити рівень навчання і викладання болгарською.

"З огляду на нові можливості, які відкриває реформа, ми хотіли б, щоб в школах діти нацменшин в результаті отримували гідні знання обох мов. Це і питання обсягу вивчення мови, і питання якості вчителів, і питання підходів і методів викладання, і питання підручників", - наголосив Мінчев.

Гриневич, своєю чергою, зазначила, що Міносвіти "було і залишається відкритим для співпраці з друзями і партнерами України".

"Об'єм вивчення рідної мови, а також перелік предметів, що вивчатимуться на цій мові, буде визначатися індивідуально для кожної нацменшини. Ці речі затверджуються на рівні постанови Кабміну. До цього ми повинні разом попрацювати і прийти до загального розуміння. Я пропоную створити спільну робочу групу, яка буде працювати комплексно над навчальним планом для болгарської меншини над створенням підручників, над питанням підвищення кваліфікації вчителів", - зазначила вона.

Нагадаємо, 5 вересня Рада ухвалила закон "Про освіту". 25 вересня, його підписав президент Петро Порошенко.

У законі передбачено, що діти з нацменшин в Україні будуть продовжувати вивчати рідну мову, а з середньої школи починати вчитися державною мовою. Якщо ж мова нацменшини належить до мов ЄС, можливе викладання на ній також ще однієї або декількох дисциплін.

У деяких країнах, що мають діаспору в Україні, висловили протест з приводу статті закону про навчання дітей з нацменшин українською мовою. Зокрема, Угорщина і Румунія мають намір разом домагатися змін в цьому законі.

У зв'язку з цим Україна має намір уточнити мовні положення в новій редакції закону. Крім того, МЗС направило закон "Про освіту" на експертизу до Венеціанської комісії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram