ГоловнаПолітика

Рада спробує 5 жовтня розблокувати зміну складу НКРЕКП

Комісія незабаром може стати недієздатною.

Рада спробує 5 жовтня розблокувати зміну складу НКРЕКП
Фото: Alexey Grygorenko

Верховна Рада планує розглянути питання призначення членів конкурсної комісії Національної комісії, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики і комунальних послуг, у четвер, 5 жовтня.

Цю тему порушив на погоджувальній раді лідер фракції "Блоку Петра Порошенко" Артур Герасимов.

"Що стосується кадрових питань. Я підтримую голову Верховної Ради Андрія Парубія, що ми повинні протягом жовтня-листопада розглянути майже всі кадрові борги, які залишаються за парламентом. Але один із них наша фракція вимагає розглянути вже цього тижня, тобто прискорити розгляд у комітетах і розглянути в залі парламенту в четвер. Це те, що стосується питань, пов'язаних з НКРЕКП", - заявив він.

За словами Герасимова, в іншому випадку перед опалювальним сезоном можна отримати недієздатну комісію.

Парубій, своєю чергою, заявив, що поставить це питання на голосування, як тільки його затвердять у комітетах. "Ми цю тему обговорювали на нараді з головами комітетів, і голови профільних комітетів пообіцяли до четверга це питання вирішити на своїх комітетах. Кадрові питання включаються до порядку денного автоматично, без попереднього узгодження. Як тільки буде рішення комітетів, ми зможемо відразу ці питання розглянути на сесії", - сказав спікер Верховної Ради.

Восени минулого року Верховна Рада прийняла закон про незалежного регулятора у сфері електроенергії і комунальних послуг. Згідно з документом, діючі голова і члени регулятора повинні бути звільнені в термін від шести до 18 місяців з дня набуття законом чинності (8 грудня 2016 року).

Черговість звільнення голови і членів НКРЕКП закон залишив на розсуд президента.

Своїм указом від 23 березня президент Петро Порошенко визначив, що не пізніше, ніж через шість місяців з дня набуття законом чинності будуть звільнені члени НКРЕКП Юрій Голляк і Володимир Євдокимов; не пізніше, ніж через 12 місяців - Вікторія Морозова і Борис Циганенко; не пізніше, ніж через 18 місяців - Руслан Машляковський і голова НКРЕКП Дмитро Вовк.

Згідно з цим указом, Голляк і Євдокимов були звільнені наприкінці травня. Морозова і Циганенко повинні бути звільнені в грудні.

НКРЕКП приймає рішення чотирма голосами, тому зволікання з призначенням конкурсної комісії, яка, своєю чергою, повинна вибрати нових членів НКРЕКП, заблокує її роботу.

Конкурсна комісія повинна складатися з п'ятьох осіб: двоє від Ради, двоє від Президента і один від Кабміну. Вона вважається повноважною у випадку затвердження не менш ніж чотирьох осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram