ГоловнаПолітика

Геращенко: в місії ОБСЄ за рік удвічі зросла присутність росіян

"Важливо, щоб всі, хто працює в СММ, були неупередженими".

Геращенко: в місії ОБСЄ за рік удвічі зросла присутність росіян
Фото: EPA/UPG

У складі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ протягом минулого року значно зросла кількість представників РФ і дружніх до неї країн, зазначає перший заступник спікера Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко.

"Дуже часто в місії є представники тих країн, які мають особливі сентименти до Москви, і іноді вони не помічають очевидних обстрілів. За останній рік, до речі, в СММ ОБСЄ вдвічі зросла присутність росіян, в кілька разів зросла присутність сербів, білорусів. Ми хочемо сказати, що дуже важливо, щоб всі, хто працює в СММ ОБСЄ, були неупередженими та неупереджено ставилися до виконання своїх обов'язків", - сказала Геращенко в інтерв'ю "ТСН".

При цьому вона зазначила, що Україна дуже вдячна спостерігачам ОБСЄ.

"Це цивільні неозброєні особи, які працюють у важких умовах на окупованій території в тому числі. Щодня у них є ризик стати жертвами агресії, нерозуміння, а то й жертвами нападу", - зазначила віце-спікер.

"З іншого боку, якщо ми не будемо чесно говорити про недосконалість цієї моніторингової процедури, що проявляється дуже часто, це буде неправильно стосовно нашої країни", - зазначила політик.

Також Геращенко заявила, що інші країни, які навіть "мають сентименти до Росії", не є агресорами щодо України, "тому з нашого боку ми дійсно не маємо жодних підстав підозрювати представників цих дружніх країн в чомусь некоректному".

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні (СММ) розпочала свою роботу 21 березня 2014 року в зв'язку зі зверненням уряду України в ОБСЄ і консенсусним рішенням усіх 57 країн-учасниць ОБСЄ.

СММ - це неозброєна цивільна місія, яка працює 24 години на добу, 7 днів на тиждень, у всіх регіонах України. Її основні завдання - це неупереджено і об'єктивно спостерігати за ситуацією в Україні і звітувати щодо неї, а також сприяти діалогу між усіма сторонами конфлікту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram