ГоловнаПолітика

Україна і Угорщина проведуть переговори з приводу закону "Про освіту" 12 жовтня

Клімкін вирушить у Будапешт.

Україна і Угорщина проведуть переговори з приводу закону "Про освіту" 12 жовтня
Фото: ГПУ

Україна і Угорщина проведуть переговори з приводу мовних норм закону "Про освіту" 12 жовтня.

Про це сказав журналістам посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень.

"Угорщина вважає, що ці питання можна вирішити шляхом переговорів. І, власне, ми напередодні таких переговорів - 12 жовтня міністр закордонних справ Павло Клімкін відвідає Будапешт", - сказав посол, коментуючи, як можна вирішити ситуацію, що склалася навколо закону "Про освіту".

Він також повідомив, що 19 жовтня Київ для переговорів з владою відвідає міністр людських ресурсів Угорщини Золтан Балог.

Кешкень висловив упевненість, що експертиза Європейської комісії "За демократію через право" (Венеціанська комісія) обов'язково виявить порушення в законі "Про освіту" в частині мовних норм.

"Я думаю, що Венеціанська комісія попередить Україну, у яких статтях і пунктах закон про освіту суперечить різним міжнародним документам... Я впевнений, що там вони знайдуть проблему", - сказав посол.

Нагадаємо, що Угорщина дуже різко відреагувала на рішення України ввести обов'язкове викладання в середній школі українською мовою. Закон "Про освіту" передбачає, що діти, які підуть у школи з 1 вересня 2018 року, матимуть можливість навчатися рідною мовою тільки в початковій школі - перші чотири роки. З п'ятого класу всі предмети повинні викладатися українською мовою.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто після підписання цього закону заявив, що Угорщина буде блокувати подальшу євроінтеграцію України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram