ГоловнаПолітика

АП готується подати у ВР проект закону, спрямований на відновлення суверенітету України на окупованих територіях

Закон повинен законодавчо закріпити Росію як країну-агресора.

АП готується подати у ВР проект закону, спрямований на відновлення суверенітету України на окупованих територіях

Наступного тижня Адміністрація президента може подати у Верховну Раду проект закону "Про засади державної політики України щодо відновлення суверенітету і територіальної цілісності України на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей".

Як повідомило LB.ua джерело в АП, закон повинен законодавчо закріпити Росію як країну-агресора, підвівши під це міжнародно-правову базу. В адміністрації сподіваються, що це посилить позиції України в міжнародних судах, а також створить "ефект доміно" - коли Росію країною-агресором визнають й інші країни світу.

Крім того, закон посилить позиції України щодо миротворців.

Також правовий режим АТО буде замінено на новий режим, якого зараз немає в законодавстві.

Документом також буде закріплено право власності на майно, якщо документи були видані в Україні в окупації.

Всі акти окупаційної влади будуть визнані нікчемними і жодним чином не будуть визнаватися. Україна також не відповідає за дії окупаційної адміністрації.

Джерело LB.ua також підкреслило, що законопроект погоджено в результаті консультацій з іноземними партнерами, в тому числі з країнами-учасницями Нормандського формату і США. "Ми провели консультації з іноземними партнерами. Тому для них сюрпризом текст не буде, вони фактично співавтори", - сказав він.

Співрозмовник видання вважає, що голосування за закон стане "перевіркою на політичну зрілість і відповідальність українських політиків".

Новий закон повинен набути чинності до 18 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram