ГоловнаПолітика

СБУ зірвала пряме включення найнятих за 100 гривень "журналістів" у дискусію в Європарламенті

Захід у Брюсселі відвідали Коцаба, Монтян і Симоненко.

СБУ зірвала пряме включення найнятих за 100 гривень "журналістів" у дискусію в Європарламенті
Фото: bbc.com/ukrainian

Служба безпеки України і Нацполіція запобігли прямому включенню з Києва проплачених "блогерів" і "журналістів". Вони повинні були розповісти про утиски під час заходу в Європарламенті. За даними СБУ, цей захід організували спецслужби РФ.

"Для цього в Брюссель виїхало кілька громадян України як "оратори" круглого столу на тему: "Порушення прав людини, обмеження свободи преси і політичних репресій в Україні". Для посилення "ефекту" від їхнього виступу і надання додаткової "правдивості" організатори планували пряме включення з Києва, під час якого проплачені "блогери" і "журналісти" повинні були підтвердити інформацію про утиски і переслідування", - сказано в повідомленні спецслужби.

Співробітники спецслужби задокументували, що "блогерів" і "журналістів" організатори фейкових акцій найняли на "чорному ринку праці" за 100 гривень кожного. На доказ СБУ показала фото письмових пояснень якогось співробітника "Київського метрополітену". Він пише, що йому заплатили 100 гривень.

"Для запобігання їх ідентифікації європейськими партнерами, куратори зобов'язали "масовку" надіти чорні окуляри в зв'язку з нібито переслідуваннями в Україні та побоюваннями за власне життя. Єдиною широко відомою суспільству особою на цьому фейковому заході була народний депутат України V, VI, VII скликань Олена Бондаренко, яка відмовилася від дачі пояснень правоохоронцям", - додали в спецслужбі.

Про те, яким був захід у Європарламенті, пише "ВВС Україна". Як нагадує видання, наприкінці серпня російська газета "Известия" повідомила, що в Європарламенті створюють робочу групу для обговорення "проблеми поширення неофашизму в Україні", а наприкінці вересня пройдуть перші слухання у цій темі.

Однак пізніше стало відомо, що йдеться не про офіційні слухання Європейського парламенту, а про окремий захід, організований кількома євродепутатами.

Формально "слухання", які пройшли в одному з приміщень Європарламенту 27 серпня в Брюсселі, були позначені як зустріч з євродепутатами. Подібний захід може організувати кожен член Європейського парламенту. В офіційному порядку денному їх немає, проте відвідати ці слухання може будь-який депутат.

Самі організатори назвали зустріч круглим столом на тему "Порушення прав людини, обмеження свободи преси і політичні репресії в Україні".

Серед ініціаторів були представники відразу декількох груп Європарламенту: латвійка Тетяна Жданок (група "Зелених" і "Європейського вільного альянсу"), ще один представник Латвії Андрейс Мамікінс ("Прогресивний альянс соціалістів і демократів в Європарламенті"), а також чех Їржі Машталка (група "Європейських об'єднаних лівих/ліво-зелених Півночі"), який у радянські часи навчався в Київському медичному університеті.

Зібралося до сотні людей, серед яких було і кілька інших євродепутатів або їхніх представників. Пізніше приєдналася організована злочинна група переважно літніх глядачів, які сиділи з дещо розгубленим виглядом і іноді фотографувалися на тлі залу Європарламенту.

Наблизити "об'єктивну картину" були покликані кілька запрошених з України гостей, відомих своєю критикою нинішньої влади. Серед них блогер Руслан Коцаба, адвокат Тетяна Монтян і лідер забороненої в Україні Компартії Петро Симоненко. Також присутнім показали фільм "Олесь Бузина. Життя поза часом".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram