ГоловнаПолітика

Вирок Умерову підтверджує погіршення ситуації з правами людини в Криму, - посольство Великобританії

"З самого початку справа Умерова не відповідала ніяким міжнародним стандартам".

Вирок Умерову підтверджує погіршення ситуації з правами людини в Криму, - посольство Великобританії

Вирок російського суду в анексованому Криму заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерову підтверджує погіршення ситуації з дотриманням прав людини на півострові.

Про це йдеться в заяві посольства Великобританії.

У повідомленні наголошується, що засудження Умерова до двох років колонії-поселення за звинуваченням в "сепаратизмі" викликає глибоке занепокоєння.

"Ця справа є черговим свідченням систематичного переслідування Російською Федерацією людей, які виступають проти незаконної анексії Криму. Цей випадок підтверджує подальше погіршення ситуації з дотриманням прав людини в Криму, починаючи з 2014 року, про що йдеться в останній доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини про порушення прав людини в Криму, яку оприлюднено 25 вересня", - йдеться в заяві.

Відзначається, що позицію Умерова про незаконність анексії Криму підтримує міжнародне співтовариство, зокрема Генеральна ассамблеея ООН і Євросоюз, який ввів відповідні санкції проти РФ.

Посольство констатує, що з самого початку справа Умерова, включаючи утримання в психіатричному відділенні в 2016 році, не відповідала ніяким міжнародним стандартам.

"Ми не визнаємо і ніколи не будемо визнавати незаконною анексію Криму Росією. РФ повинна повернути Крим Україні і негайно звільнити всіх затриманих і ув'язнених в зв'язку з їх незгодою з діями російської влади на Кримському півострові", - наголошується в заяві.

Нагадаємо, Сімферопольський районний суд, підконтрольний російській окупаційній владі, визнав заступника голови Меджлісу Умерова винним в закликах до сепаратизму і засудив його до двох років позбавлення волі в колонії-поселенні.

Коментуючи рішення суду, президент Петро Порошенко закликав посилити тиск на Росію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram