ГоловнаПолітика

Ситник: Без створення спецсуду антикорупційна реформа приречена на провал

Директор НАБУ вважає обманом ініціативу створення антикорупційних палат.

Ситник: Без створення спецсуду антикорупційна реформа приречена на провал
Фото: www.slovoidilo.ua

Директор Національного антикорупційної бюро Артем Ситник вважає, що в Україні необхідно створити Антикорупційний суд як спеціалізований суд для окремої категорії справ, а у Верховному Суді слід створити Антикорупційну палату як касаційну інстанцію.

Про це він заявив під час експертної дискусії, передає "Інтерфакс-Україна".

"Важливе створення саме першої інстанції, тому що перша інстанція вирішує, чи є докази для винесення обвинувального вироку", - підкреслив директор НАБУ.

Він також зазначив, що в цьому, по суті, немає нічого нового, оскільки в Україні вже функціонують спеціалізовані суди.

"Ми бачимо, що розгляд таких справ пов'язаний з особливим тиском на суддів, з особливими умовами розгляду цих справ", - зазначив Ситник, додавши, що "створення такого суду передусім прибирає об'єктивні причини, які заважають розгляду справ, які ми вже передали у суд".

Він також заявив, що вважає обманом ініціативу створення антикорупційних палат замість антикорупційного суду.

"З'являється такий варіант створення палат - це дуже цинічний обман, який фактично не тільки не поліпшить, а й погіршить ситуацію, тому що держава визнала, що необхідно проводити судову реформу... А пропонується з тих суддів, які зараз працюють... створити спеціалізовані палати", - пояснив Ситник. Він зазначив, що ініціатива створення антикорупційних палат у районних і апеляційних судах потребує близько 2 тис. антикорупційних суддів. Єдиний конституційний формат створення такої палати, на його думку, - тільки в касаційній інстанції.

"Пропонується створення окремої гілки спеціалізованих судів і все... Якщо цей суд не буде створено... у 2018 році, то, на моє переконання, вся антикорупційна реформа приречена на провал, тому що всі арешти, затримання та рішення у вигляді скерування до суду... не влаштовують ні суспільство, ні наших стратегічних міжнародних партнерів", - підкреслив Ситник.

Він також висловив переконання, що зараз "найвдаліший момент, щоб Адміністрація президента внесла цей законопроект у парламент".

Нагадаємо, зараз справи, розслідувані НАБУ, розглядає Солом'янський райсуд Києва (будівля НАБУ розташована в цьому районі столиці). Бюро неодноразово висловлювало невдоволення рішеннями цього суду і вимагало створити Вищий антикорупційний суд. За задумом, цьому суду будуть підслідні всі справи НАБУ, а оскаржити його рішення можна буде лише у Верховному Суді.

Створити антикорупційний суд неодноразово вимагали США і ЄС. Проти цього виступають Вища рада правосуддя і Генпрокуратура. У червні ЄС вкотре закликав Україну створити антикорупційний суд.

15 вересня президент Петро Порошенко заявив, що зробив вибір на користь створення антикорупційної судової палати, а не окремого суду.

У правозахисній організації Transparency International вважають, що антикорупційна палата не вирішить проблеми і не завоює довіри українців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram