ГоловнаПолітика

Держекспортконтроль відкидає звинувачення в продажу зброї Україною

Україна не порушувала міжнародні зобов'язання, стверджує служба.

Держекспортконтроль відкидає звинувачення в продажу зброї Україною
Фото: tie.in.ua

Звинувачення неурядових Amnesty International і OССRP у порушенні Україною міжнародних зобов'язань у сфері експортного контролю не мають підстав для правових оцінок, заявили в Держслужбі експортного контролю України (ДСЕКУ).

В оприлюдненій на сайті відомства офіційній заяві ДСЕКУ зазначає, що Україна є членом усіх міжнародних режимів експортного контролю та неухильно дотримується їхніх вимог, а також відповідних резолюцій Ради Безпеки ООН.

"Україна регулярно подає звітність про експорт озброєння в Реєстр звичайних озброєнь ООН і Секретаріати режимів. Жодних претензій від країн-учасників режимів або членів ООН на адресу України в невиконанні міжнародних зобов'язань не було, оскільки наша держава не здійснювала постачань озброєнь усупереч міжнародним і національним обмеженням", - зауважили в Держслужбі.

Як наголошено в заяві, ДСЕКУ провела ретельний аналіз оприлюднених звинувачень, у зв'язку з чим Держслужба роз'яснює: "Південний Судан є членом ООН і визнаний Україною, Рада Безпеки ООН не вводила повної і всеосяжної заборони на постачання зброї в цю країну".

"Водночас встановлено, що "Укрінмаш" не здійснював ніяких постачань зброї в Південний Судан: відповідних дозвільних документів Держекспортконтролю з цією метою зазначеній українській компанії не видавав", - уточнюють у відомстві.

"Що стосується діяльності приватного підприємства "Техімпекс", то вона вкладається в рамки законного бізнесу: виготовлена вказаною компанією продукція, в тому числі з використанням імпортованих комплектуючих, у 2014-2016 роках постачалася в Ефіопію, ОАЕ, Чад і Уганду, щодо яких немає обмежень з боку ООН і Євросоюзу", - наголосили в ДСЕКУ, уточнюючи: "Згідно з міжнародною звітністю, інші країни, в т. ч. європейські, також здійснюють на регулярних засадах постачання озброєнь у ці країни".

Як зазначили у відомстві, публікації AI і OССRP мають "емоційний характер для суспільства" і не мають підстав для правової оцінки з боку міжнародних експертів: за безпідставними звинуваченнями вбачаються спроби "використовуючи брудні технології", послабити позиції українських підприємств на світовому ринку озброєнь.

При цьому в ДСЕКУ констатують: чергові звинувачення України в порушенні міжнародних зобов'язань у сфері експортного контролю озвучені на тлі "прийняття доленосного рішення про надання Україні оборонних озброєнь, збільшення військової допомоги з боку стратегічних партнерів".

Нагадаємо, міжнародна журналістська організація "Проект з викриття організованої злочинності" (OCCRP) у своєму розслідуванні звинуватила Україну в причетності до схеми незаконного реекспорту озброєнь з країн ЄС в Африку і на Близький Схід. Серед учасників мережі називають українські компанії "Укрінмаш", "Техімпекс", а також британську S-Profit і польську Army Trade.

Крім того, на початку тижня міжнародна правозахисна Amnesty International оприлюднила звіт, в якому стверджується, що українська держфірма "Укрінмаш" причетна до незаконних постачань стрілецької та артзброї в Південний Судан через фірми-посередників в ОАЕ. У держфірмі "Укрінмаш" ці звинувачення спростували.

Це вже не перше звинувачення Amnesty International на адресу України: у 2012 році правозахисна організація стверджувала, що Україна у 2007-2009 роках незаконно постачала Південному Судану через Кенію танки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram