ГоловнаПолітика

Україну назвали учасником схеми з постачання озброєнь в обхід заборони ЄС

Займаються цим нібито приватна "Техімпекс" і державна "Укрінмаш".

Україну назвали учасником схеми з постачання озброєнь в обхід заборони ЄС
Фото: tie.in.ua

Україна стала посередником у тіньових поставках зброї з країн Євросоюзу в Африку та на Ближній Схід, допомагаючи обходити введені ЄС заборони на такі поставки, стверджують журналісти міжнародного Проекту з розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP).

"Отримані OCCRP документи показують, як українська влада та компанії зробили країну ключовим вузлом у мережі, що постачає зброю радянського зразка з Європи в Африку і на Близький Схід. Багато з цих видів зброї походять із країн-теперішніх членів ЄС", - зазначено в статті.

Автори розслідування посилаються на документи 2014-2016 років, які нібито стосуються української приватної компанії "Техімпекс", що спеціалізується на продажу, ремонті та модернізації озброєнь, і пов'язаної з нею британської підставної фірми S-Profit.

З матеріалів на "більш ніж тисячу сторінок" журналісти дізналися, що в 2015-2016 роках "Техімпекс" уклав щонайменше 26 угод у галузі озброєнь на загальну суму $29,5 млн, включаючи "мільйони, зароблені на схемі відмивання поставок зброї".

"В основі експортної схеми лежить лазівка в українському законодавстві, яка дозволяє прибрати з документів походження і призначення зброї і переміщати його по всьому світу", - йдеться в статті.

У OCCRP стверджують, що за цією схемою в 2015-2016 роках держкомпанія "Укрінмаш" підписала угоди на поставку в африканські Уганду і Бурунді 59 БРДМ неукраїнського походження.

"Машини вартістю не менш ніж $4,1 млн були придбані в Польщі, державі-члені ЄС, яка дотримується строгих правил експорту зброї. Вони були відправлені в Україну частинами, після чого 45 з них були експортовані в Східну Африку через ОАЕ. Іншими словами, як "брудні" гроші проходять через низку рахунків, так і машини були "відмиті" з метою приховати їх походження, маршрут поставки і пункт призначення", - наголошено в матеріалі.

За інформацією OCCRP, у лютому 2016 року "Техімпекс" звернувся до Держекспортконтролю з проханням дозволити ввезення в Україну деталей бронеавтомобілів від приватної польської фірми Army Trade - нібито для потреб "Техімпекс".

"Але озброєння не залишилося в Україні. "Техімпекс" продав його "Укрінмаш" і його материнській компанії "Укрспецекспорт". "Укрінмаш" забрав 9-17%, а потім продав їх своїм африканським клієнтам. У відвантажувальних документах на 37 машин країною їх походження вказали Україну, приховавши справжнє походження", - йдеться в розслідуванні.

Розслідувачі стверджують, що "Техімпекс" займається "відмиванням" озброєнь і їх запчастин, вироблених у Польщі, Словаччині, Молдові, Болгарії, Угорщині, Румунії та Боснії і Герцеговині.

Крім того, документи компанії демонструють, що вона продавала зброю на ринки Африки, Близького Сходу і Азії, зокрема в Ефіопію, Корею, Чад, ОАЕ і Уганду, заявляють журналісти.

У МЗС Польщі, коментуючи нібито поставку в Україну БРДМ, відзначили, що в 2014-2015 роках не було видано жодної ліцензії на експорт цієї техніки в Україну, включаючи комплектуючі. У відомстві припускають, що поставки могли бути незаконними.

Кшиштоф Йозвік, власник польської Army Trade, підтвердив OCCRP факт угоди з "Техімпекс" про постачання запчастин бронеавтомобілів, а саме корпусів, веж і двигунів. Однак, за словами Йозвіка, українська компанія нічого не говорила про плани продавати БРДМ у треті країни.

Cпівласник "Техімпекс" Євген Ващилін, своєю чергою, повністю заперечує купівлю в поляків комплектуючих до військової техніки.

"Ми імпортуємо тільки запчастини (для обладнання). Ми не уповноважені імпортувати (готову) бойову техніку... Всі ці питання не до нас. Ми не експортери, ми виробники", - заявив він.

Ващилін також зауважив, що держава контролює цю сферу і без дозволу Держекспортконтролю "ніхто нічого не постачає".

У Держслужбі експортного контролю в коментарі для OCCRP відмовили. Також не прокоментували ситуацію в "Укрінмаш".

Нагадаємо, 25 вересня Amnesty International заявила, що "Укрінмаш" нібито причетний до поставок зброї в Південний Судан, що суперечить договору про торгівлю зброєю. У держкомпанії цю інформацію заперечують.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram