ГоловнаПолітика

Ажіотаж навколо отримання біометричних закордонних паспортів почав спадати

Але величезні затримки з їх видачею все ще залишаються.

Ажіотаж навколо отримання біометричних закордонних паспортів почав спадати
Фото: Макс Требухов

Ажіотаж довкола отримання біометричних закордонних паспортів почав спадати, стверджує прес-секретар ДП "Документ" Володимир Поліщук. Незважаючи на це, затримки з їх друком і видачею зберігаються.

"Зараз ситуація з ажіотажем дещо покращилася, якщо так можна сказати. Тобто менші черги стали, але все ж людям, які оформляли терміновий закордонний паспорт, доводиться на нього зараз чекати не сім робочих днів, а приблизно місяць. Ті, хто робить собі закордонний паспорт у звичайному режимі - 20 робочих днів, очікують свого виїзду за кордон приблизно два місяці, можливо, два з половиною місяці", - цитує Поліщука агентство УНІАН.

Він пояснив, що "одночасно дуже багато людей вирішили зробити собі закордонний паспорт, і просто потужностей ні ЦНАП [центрів надання адміністративних послуг], ні наших центрів обслуговування громадян і тим паче поліграфкомбінату "Україна", не вистачило".

При цьому він нагадав, що уряд прийняв рішення про виділення коштів на закупівлю нової лінії для друку закордонних паспортів. Її повинні встановити в грудні-січні. "І я думаю, всі проблеми не тільки з оформленням, а й з видачею закордонних паспортів незабаром зникнуть", - заявив Поліщук.

Нагадаємо, в Україні почали оформляти біометричні паспорти для виїзду за кордон із січня 2015 року.

11 червня 2017 року набув чинності безвізовий режим з Європейським Союзом. У день підписання безвізу в Україні було оформлено рекордну кількість закордонних паспортів - майже 19 тисяч. Потім почали щодня оформляти близько 20-22 тисяч паспортів.

Раніше ДМС прогнозувала, що ажіотаж, пов'язаний з отриманням біометричних закордонних паспортів, знизиться в середині липня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram