ГоловнаПолітика

ООН визнала сильне погіршення ситуації з правами людини в Криму після його окупації Росією

Росія поширила дію своїх законів на Крим у порушення міжнародного права. 

ООН визнала сильне погіршення ситуації з правами людини в Криму після його окупації Росією
Фото: Politeka

Управління Верховного комісара Організації Об'єднаних Націй (УВКПЛ ООН) визнало, що з 2014 року, коли Крим був окупований Росією, там сильно погіршилася ситуація у сфері прав людини.

"Ситуація у сфері прав людини в Криму після його окупації Російською Федерацією значно погіршилася. Примусове введення громадянства і правової бази Російської Федерації і, як результат, здійснення правосуддя відповідно до цієї бази обмежили здійснення прав і свобод жителів Криму", - йдеться в доповіді управління по Криму й Севастополі.

Зазначається, що Росія поширила дію своїх законів на Крим у порушення міжнародного гуманітарного права, а в багатьох випадках ці закони були застосовані довільно.

Крім того, в доповіді йдеться про те, що можливості громадянського суспільства в плані критики та інформаційно-пропагандистської діяльності значно звузилися. Зокрема, був закритий ряд засобів масової інформації, що непропорційно сильно торкнулося кримськотатарської та української громади, їхнього права на інформацію і на збереження своєї культури та ідентичності.

Також не забезпечувалося ефективне розслідування порушень прав людини на життя, свободу й безпеку.

З 2014 року документально зафіксувано 10 випадків, в яких зниклі особи в Криму досі вважаються зниклими безвісти. Це шість кримських татар, три етнічних українці та одна особа російсько-татарського етнічного походження; усі чоловіки. Семеро пропали 2014 року, двоє - 2015 року, один - 2016 року.

З десяти зазначених справ про зниклих безвісти осіб станом на 12 вересня кримінальне розслідування триває лише за однією.

Слідство у шести справах призупинено через неможливість встановити підозрюваних, а в трьох справах жодні слідчі дії не проводилися, оскільки про зникнення, як стверджується, ніхто не заявляв. У п'яти випадках свідки заявили про можливу причетність до викрадень посадових осіб державних органів, оскільки вони бачили як жертв викрали чоловіки, одягнені у форму, схожу на форму органів державної безпеки або кримської самооборони.   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram