ГоловнаПолітика

Гройсман пригрозив звільненням голові Антимонопольного комітету (оновлено)

Він підозрює, що АМКУ стає "другою Тендерною палатою".

Гройсман пригрозив звільненням голові Антимонопольного комітету (оновлено)
Фото: amc.gov.ua

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що ініціюватиме звільнення голови Антимонопольного комітету України Юрія Терентьєва, якщо буде виявлено змову для прикриття контрабанди на митниці.

"Українська ДФС оголосила тендер на проведення закупівель таких сканерів ... Вдумайтеся: Антимонопольний комітет учора або позавчора скасував цей тендер, це не можна назвати по-іншому, крім як злочином проти держави, проти надходжень до державного бюджету, це злочин, який прикриває контрабанду в країні", - цитує заяву прем'єра під час "години запитань" до уряду у Верховній Раді агентство "Інтерфакс-Україна".

"Я буду розбиратися з Антимонопольним комітетом, якщо я побачу змову, про яку сьогодні говорить вся країна, мовляв Антимонопольний комітет став другою Тендерною палатою в Україні, то порушуватиму питання про звільнення керівника Антимонопольного комітету з усіма його "дармоїдами".

Оновлення. Голова АМКУ Юрій Терентьєв прокоментував звинувачення в своєму фейсбуці.

Він повідомив, що тендер із закупівлі сканерів для огляду вантажних автомобілів і контейнерів, який викликав невдоволення прем'єра, було оголошено Державною фіскальною службою в липні 2017 року. Його вартість - 338,88 млн гривень.

Заявки на передкваліфікацію подали сім компаній, але п'ять із них замовник відхилив. До аукціону було допущено лише компанії "Ватек" і "МКТ-Комюнікейшн".

Компанія Arempa International Ltd FZC, яку відсіяли на передкваліфікації, після цього звернулася в постійно діючу колегію Комітету з розгляду скарг АМКУ. Колегія вивчила матеріали і 14 вересня прийняла рішення, що пропозицію Arempa було відхилено правомірно, але "МКТ-Комюнікейшн" теж не мав потрапити на аукціон.

Тобто на аукціоні був тільки один законний учасник, що зобов'язує замовника скасувати процедуру закупівлі.

Нагадаємо, з 2015 року Антимонопольний комітет очолює Юрій Терентьєв. До цього з квітня 2012 року він працював у ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг" на посаді заступника генерального юрисконсульта підприємства.

У 1997-2000 рр. керував правовим забезпеченням діяльності американської фармацевтичної компанії "Брістол-Майерс Сквібб Україна", а в 2000-2002 рр. працював радником із правових питань у міжнародній тютюновій компанії ЗАТ "Джей Ті Інтернешнл Компані Україна". Після цього впродовж 10 років працював у міжнародній торговій компанії групи МЕТРО - ТОВ "МЕТРО Кеш енд Кері Україна", займаючи позиції начальника юрвідділу, начальника відділу фінконтролю, директора департаменту координації розвитку, директора з контролю дотримання законодавства і корпоративних стандартів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram