ГоловнаПолітика

Холодницький: суддя, що давав хабар, пропонував домовитися, "як нормальні люди"

Вчорашній інцидент свідчить про необхідність антикорупційного суду. 

Холодницький: суддя, що давав хабар, пропонував домовитися, "як нормальні люди"
Фото: 24tv.ua

Глава Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький розповів подробиці про те, як йому запропонували хабар 300 тисяч доларів.

"У квітні ми викрили на хабарі двох суддів міста Дніпра. Слідство вже підходить до завершення, і не знаю чому, але голова цього суду вирішив, що можна прийти на прийом, поговорити, як він сказав, як нормальні люди, домовитися і провадження буде закрито", - сказав він 21 вересня в ефірі 1+1.

За його словами, спочатку судді запропонували йому 300 тисяч доларів. "Сьогоднішній транш, назвемо його так, - це 50 тисяч доларів, які вони мені привезли", - сказав Холодницький.

За його словами, всі дії суддів фіксувалися оперативною групою, і коли вони побачили, що хабародавець перерахував гроші й поклав їх, відбулося затримання.

"Більше сказати не можу, оскільки я у справі є свідком", - заявив Холодницький.

На його думку, вчорашній інцидент - доказ того, що Україні терміново потрібен антикорупційний суд.

"Коли ми тільки починали свою роботу 2015 року, мені вже через місяць-два почали дорікати: у них немає проваджень, де результати? 2016 року нам стали дорікати: у них немає підозр, підозрюваних. З'явилися підозрювані - у вас немає обвинувальних актів, немає справ у судах. Пішли справи до суду - і зараз логічні запитання: де вироки?" - сказав Холодницький.

Він додав, що якщо порушення провадження, пред'явлення підозр і передача до суду були в компетенції прокуратури, то змушувати суддів працювати він не може.

При цьому Холодницький вважає, що створення антикорупційних палат при судах не буде ефективним і потрібно створювати антикорупційний суд. "Мені здається... що антикорупційні палати при судах не будуть незалежними під час ухвалення рішень", - сказав він.

Нагадаємо, що голова Кіровського районного суду Дніпра і суддя цього суду запропонували Холодницькому 300 тисяч доларів за закриття кримінального провадження щодо цього судді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram