ГоловнаПолітика

Президент Румунії скасував візит в Україну

Причиною став прийнятий Радою закон "Про освіту".

Президент Румунії скасував візит в Україну
Клаус Йоханнис
Фото: EPA/UPG

Президент Румунії Клаус Йоганніс заявив про відкликання офіційного візиту в Україну через прийнятий Верховною Радою закон "Про освіту".

Про це він заявив на прес-конференції в Нью-Йорку перед від'їздом в Бухарест, повідомляє Укрінформ.

"Я прийняв рішення скасувати візит в Україну після того, як дізнався про прийнятий закон "Про освіту". Також я скасував оголошену на кінець вересня зустріч з головою Верховної Ради", - заявив президент Румунії.

Йоганніс наголосив, що до жовтневого візиту в Україну готувалися дуже ретельно, однак він був "неприємно здивований" тим, що Верховна Рада "без попередніх обговорень з партнерами України", яким, за його словами, є і Румунія, все ж прийняла закон, який "практично... жорстко обмежує права національних меншин навчатися рідною мовою". Президент також нагадав, що в Україні проживає близько 400 тисяч румунів.

За словами Йоганніса, він передав свою стурбованість Президента України Петру Порошенку під час його коротких зустрічей в Нью-Йорку, де проходить засідання Генасамблеї ООН.

Напередодні парламент Румунії прийняв декларацію про захист прав нацменшин в Україні, в якій висловлено сподівання на дотримання європейських стандартів у сфері захисту прав національних меншин, які проживають в Україні, після прийняття Верховною Радою закону "Про освіту".

Нагадаємо, 5 вересня Верховна Рада 255 голосами прийняла закон "Про освіту", який, зокрема, регулює питання використання української мови в сфері освіти.

З 5 класу діти національних меншин почнуть навчатися державною мовою, а мову нацменшин вивчатимуть як окрему дисципліну. Якщо мова нацменшин належить до мов Євросоюзу, також можливе викладання на ній одній або декількох дисциплін.

Водночас офіційні органи низки країн, які мають велику діаспору в Україні, висловили протест з приводу прийняття цього закону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram