ГоловнаПолітика

Закарпатська облрада стурбована новим законом "Про освіту"

Депутати звернулися по допомогу до Порошенка.

Закарпатська облрада стурбована новим законом "Про освіту"
Фото: itc.ua

Закарпатська обласна рада 38 голосами "за" звернувся до президента Петра Порошенка з проханням звернути увагу на порушення конституційних прав національних меншин в Україні, які, на думку депутатів, закладені в новий закон "Про освіту".

"Громадяни України, які належать до національних меншин, втрачають право на вільний вибір мови навчання, який замінюється правом здобувати освіту в державних і комунальних закладах винятково державною мовою", - йдеться в тексті звернення, яке оприлюднено на сайті "Мукачево.net".

Депутати Закарпаття вважають, що це суперечить Конституції, Європейській хартії регіональних мов або мов меншин, Декларації про права осіб, які належать до національних або етнічних, релігійних і мовних меншин, а також низці інших документів, у тому числі двостороннім угодам з сусідніми країнами.

Погані результати з української мови у випускників національних шкіл депутати пояснюють тим, що до них висувають такі самі вимоги, як і до учнів шкіл з українською мовою навчання. На їхню думку, це несправедливо. У зв'язку з цим Закарпатська облрада рекомендує переглянути державні стандарти і вимоги ЗНО з української мови та літератури.

Також депутати вважають недоречним аргумент із приводу відсутності українських шкіл в Угорщині. На їхню думку, це пояснюється відсутністю місць компактного проживання українців у цій країні. "Є недільна школа при Державному самоврядуванні українців Угорщини, і в цьому році вони спробували відкрити перший український клас при угорській школі, практично в центрі Будапешта. Згідно з інформацією голови українського самоврядування в Угорщині, в ньому почала навчальний рік 1 (одна) дитина", - йдеться в заяві.

Варто відзначити, що в зверненні депутатів не міститься прямого заклику ветувати закон.

Нагадаємо, прийнятий закон "Про освіту" передбачає, що діти, які підуть у школи з 1 вересня 2018 року, матимуть можливість навчатися рідною мовою тільки в початковій школі - перші чотири роки. З п'ятого класу всі предмети повинні викладатися українською мовою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram