ГоловнаПолітика

Військового психіатра усунули з посади після презентації про "в'єтнамський синдром" в учасників АТО

Бійці вважають, що їх образили.

Військового психіатра усунули з посади після презентації про "в'єтнамський синдром" в учасників АТО
Фото: "Рада"

Міністр оборони Степан Полторак відсторонив від посади начальника клініки психіатрії Національного військово-медичного клінічного центру "Головний військовий клінічний госпіталь" полковника Олега Друзя.

Про це він повідомив у фейсбуці.

"Щойно прийняв рішення про відсторонення від посади начальника клініки психіатрії Національного військово-медичного клінічного центру "Головний військовий клінічний госпіталь" полковника Олега Друзя в зв'язку з незадовільним виконанням службових обов'язків і призначив службове розслідування", - заявив він.

Навколо Друзя в останні два дні виник скандал у зв'язку з тим, що в понеділок на засіданні комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я він заявив, що більшості учасників бойових дій після демобілізації необхідна психіатрична допомога.

"Як свідчить міжнародний досвід, учасники бойових дій після повернення до мирного життя можуть стати загрозою як для власних сімей, так і для всього суспільства. За статистикою, 98% з них потребують кваліфікованої підтримки і допомоги внаслідок дії бойових стрес-факторів. Розлади бійців характеризуються високим рівнем конфліктності, підвищеною агресією, низькою працездатністю, загостренням і розвитком хронічних захворювань, алкоголізмом, наркоманією, асоціальною поведінкою, підвищенням рівня суїцидів, скороченням тривалості життя", - заявив Друзь.

За спиною голови клініки демонстрували слайди, де повідомлялося, що посттравматичний стресовий розлад - це прихований ворог (бо може виникнути через 13 років після бойових дій).

Багато колишніх учасників АТО сприйняли це на свою адресу. Число 93%, вказане на цьому слайді, стало мемом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram