ГоловнаПолітика

Україна виділить гроші на кримінальне переслідування винних у аварії MH17

П'ять країн, серед них Україна, підпишуть меморандум про підтримку розслідування. 

Україна виділить гроші на кримінальне переслідування винних у аварії MH17
Фото: EPA/UPG

Україна, Австралія, Бельгія, Малайзія та Нідерланди мають намір домовитися про співфінансування кримінального переслідування винних у катастрофі МН17, яке буде проходити в Нідерландах.

Про це пишет "Інтерфакс-Україна" з посиланням на проект меморандуму про фінансову підтримку розслідування. Учасником меморандуму можуть стати й інші країни, чиї громадяни постраждали внаслідок трагедії.

Сторони створюють Комітет з фінансового нагляду, який здійснюватиме нагляд за розподілом фінансових внесків, у складі п'яти осіб (представників урядів Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів та України). Витрати на діяльність прокурорів, судової влади й на захисту свідків беруть на себе Нідерланди.

Згідно з проектом меморандуму про політичну підтримку розслідування, кримінальне переслідування винних у катастрофі саме в Нідерландах буде найефективнішим у зв'язку з якістю, незалежністю та об'єктивністю судової системи цієї країни.

Обидва меморандуми діятимуть протягом 5 років після підписання, а потім автоматично продовжуватимуться на наступні п'ятирічні періоди. Якщо якась із країн-підписантів бажає вийти з одного з меморандумів, то вона має про це письмово поінформувати інші країни.

Нагадаємо, що судовий процес над підозрюваними в катастрофі рейсу МН17, що був збитий у небі над Донбасом, триває в Гаазі.

"Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейсМН-17 Амстердам - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту було 298 чоловік, усі вони загинули.

Міжнародна слідча група дійшла висновку, що авіалайнер був збитий ракетою серії 9M38, запущеною із самохідної вогневої установки BUK-TELAR із сільськогосподарського поля в районі селища Первомайське. Цей район на той момент перебував під контролем проросійських сепаратистів. Далі з розслідування випливає, що самохідна вогнева установка BUK-TELAR була доправлена в Україну з Російської Федерації та, після того, як вона була використана для атаки на авіалайнер рейсу МН17, була знову повернута на територію РФ.

У середині листопада 2016 року міністр транспорту Малайзії Ліоу Тіонг Лай заявив, що вже ідентифіковані імена 100 підозрюваних, причетних до трагедії, і вони будуть названі до початку 2018 року.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram