ГоловнаПолітика

Проти Холодницького порушили дисциплінарне провадження

На главу САП поскаржився Центр протидії корупції.

Проти Холодницького порушили дисциплінарне провадження
Назар Холодницкий и Юрий Луценко
Фото: antikor.com.ua

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів порушила дисциплінарне провадження стосовно керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького.

Причиною стало те, що САП на два місяці прострочила подачу позову до Мінекології та Держгеонадр про скасування незаконно отриманих дозволів на користування надрами компанії екс-міністра Миколи Злочевського Burisma.

Про це повідомила прес-служба "Центру протидії корупції".

"Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів порушила дисциплінарне провадження стосовно керівника САП Назара Холодницького. Це сталося після того, як Центр протидії корупції поскаржився Комісії на роботу керівника САП, бездіяльність якого допомогла екс-міністру екології Миколі Злочевському зберегти контроль над українськими надрами. Річ у тім, що керівник САП прострочив подання адміністративного позову до Мінекології та Держгеонадр, чим допоміг вигодоодержувачу приватної газодобувної компанії Burisma Group - Миколі Злочевському зберегти контроль над українськими родовищами", - йдеться в повідомленні.

Своїми діями САП дав можливість "забетонувати" неправомірне користування українськими природними ресурсами компанії Burisma Group, вважають у ЦПК, і тепер шанси повернути ці родовища державі найближчим часом фактично нульові.

"Відповідно до закону, САП мав 6 місяців, щоб підготувати позов проти Міністерства екології та домогтися повернення надр до державної власності. Втім, його керівник Назар Холодницький не зробив цього вчасно, а звернувся до суду тільки через 8 місяців. Таким чином, шанси повернути ці родовища державі найближчим часом фактично нульові, зате вони й надалі успішно використовуватимуться для збагачення колишнього міністра екології", - розповіла юрист Центру протидії корупції Олена Щербань.

Відповідно до закону, провадження щодо Холодницького має тривати два місяці й може бути продовжено до трьох.

Нагадаємо, влітку 2016 року ГПУ порушила кримінальне провадження щодо однієї з компаній Burisma Group за підозрою в ухилянні від сплати податків на 1 млрд гривень.

У холдингу Burisma високі посади обіймають, зокрема, син колишнього віце-президента США Хантер Байден і екс-президент Польщі Олександр Кваснєвський.

Микола Злочевський обіймав посаду міністра екології з 2 липня 2010 до 20 квітня 2012 року в уряді Миколи Азарова. На початку 2015 року Злочевський був оголошений у розшук за підозрою в незаконному збагаченні.

У вересні 2016 року Печерський суд Києва зобов'язав Генеральну прокуратуру закрити справу проти Миколи Злочевського та зняти його з розшуку. ГПУ виконала відповідну постанову суду.

У січні 2017 року справи проти Злочевського та його газодобувної компанії закрили.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram