ГоловнаПолітика

Галасюк: Афера з "безлісом" не пройде, мораторій буде збережено

За словами нардепа, це вже не перша спроба здати національні інтереси.

Галасюк: Афера з "безлісом" не пройде, мораторій буде збережено
Виктор Галасюк
Фото: liashko.ua

Цілеспрямована кампанія за скасування мораторію на експорт лісу-кругляка, яку під тиском функціонерів Європейського Союзу проводять чиновники Кабміну разом з грантовими експертами, не має шансів на успіх.

Про це заявив голова Комітету з питань промислової політики і підприємництва Віктор Галасюк, пишуть "Экономические известия".

За словами нардепа, це вже не перша спроба здати національні інтереси: "Їм вже кілька разів це не вдалося через позицію галузі та екологів, а також нашого опору в Раді. Тепер вони готуються ще ретельніше. Ми не дамо реалізувати в Україні "безліс".

Так Галасюк розкритикував заяву віце-прем'єр-міністра з європейської і євроатлантичної інтеграції України про нібито недостатню результативність мораторію.

"Тільки за перше півріччя 2017 року капітальні інвестиції в галузь зросли більш ніж удвічі, досягнувши понад 3 млрд гривень, а експорт меблів зріс на 30-40% в доларовому вимірі. Також істотно підвищилися податкові надходження до Держбюджету", - констатував він, відзначаючи, що, незважаючи на закиди Іванни Климпуш-Цинцадзе, мораторій відповідає як Угоді СОТ, так і Угоді про асоціацію з ЄС.

Визнання ж ТОП-чиновниками контрабанди та їхню бездіяльність у цій ситуації парламентарій назвав безвідповідальними і неприпустимими: "Ми будемо жорстко реагувати на такі речі в режимі парламентського контролю".

Галасюк також наголосив на штучному створенні органами влади і лісгоспами дефіциту деревини на внутрішньому ринку, "щоб показати, мовляв, хоч і діє мораторій, однак проблему гарантованого постачання сировини він не вирішує, так давайте його скасуємо".

"Заради цього вони здатні залишити одного з найбільших європейських інвесторів в українську деревообробку без сировини! До мене звернувся Йохан Дунбек, той же шведський інвестор в "Українській лісопильні", який "з нуля" створив сучасний завод у Рівненській області, інвестувавши 20 млн євро. Планує вкласти ще 25 млн євро і запустити ще одне виробництво, але навіть для вже побудованого заводу йому не продають сировину у необхідних обсягах", - зазначив він.

"Це проти закону, посадових обов'язків чиновників і здорового глузду. Інвестиції, робочі місця і податки необхідні країні як повітря! Тим, хто це не розуміє взагалі не місце на державній службі", - додав Галасюк.

Він також звернувся до прем'єр-міністра і першого віце-прем'єра щодо негайного вирішення проблеми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram