ГоловнаПолітика

Екс-нардеп Артеменко програв суд про позбавлення громадянства

Колишній депутат намагався довести незаконність дій Луценка.

Екс-нардеп Артеменко програв суд про позбавлення громадянства
Андрей Артеменко
Фото: politeka.net

Окружний адміністративний суд Києва відмовив колишньому депутату Верховної Ради Андрію Артеменку про визнання протиправними дій генпрокурора Юрія Луценка, з подачі якого його позбавили громадянства.

Про це йдеться в постанові суду від 22 серпня.

18 квітня Луценко в письмовому зверненні вказав міністру внутрішніх справ Арсену Аваковау на підстави для припинення громадянства Артеменка.

Там ішлося, що прокуратура АР Крим здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом вчинення Артеменком злочину, передбаченого ст. 111 КК України (державна зрада). Під час слідства було встановлено, що в 2005 році Артеменко попросив посвідку на проживання в Канаді, пізніше отримав паспорт цієї держави, але від українського не відмовився.

Суд дійшов висновку, що законодавство не обмежує джерела, з яких органи Державної міграційної служби можуть отримувати інформацію про підстави втрати особою громадянства України.

Тому позов Артеменка було відхилено.

Нагадаємо, Артеменко на початку 2017 року виявився в центрі уваги суспільства після того, як передав адміністрації президента США план урегулювання відносин з Росією, який передбачає передачу Криму в довгострокову оренду цій країні. Після цього фракція Радикальної партії виключила нардепа зі свого складу, а прокуратура порушила кримінальне провадження за фактом державної зради.

Згідно з електронною декларацією Артеменка за 2015 рік, його син і донька є громадянами США, а ще один син - Канади. У лютому він також зізнався, що має громадянство Канади. Пізніше Артеменко заявив, що анулював канадський паспорт у 2014 році.

Незважаючи на це, наприкінці квітня президент Петро Порошенко припинив українське громадянство Артеменка, а Верховна Рада 16 травня відібрала в нього мандат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram