ГоловнаПолітика

Європейці розділилися у своєму ставленні до вступу України в ЄС

Підтримують інтеграцію України 48%, не підтримують - 52%.

Європейці розділилися у своєму ставленні до вступу України в ЄС
Фото: Макс Левин

Європейці розділилися у своєму ставленні до вступу України в Європейський союз. Підтримують інтеграцію України 48%, не підтримують - 52%.

Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного на замовлення YES та Фонду Віктора Пінчука в серпні паризьким відділенням Kantar Public. Під час опитування, громадянам Німеччини, Франції, Італії, Литви, Великобританії, Польщі та Нідерландів були поставлені запитання про їхнє ставлення до гіпотетичного вступу до ЄС Туреччини, Марокко, Росії та України, а також приєднання України до НАТО. У кожній країні було опитано трохи більш ніж 1 тис. респондентів.

Опубліковані результати соцопитування на ZN.ua.

Україна - очевидний лідер симпатій європейців серед четвірки гіпотетичних кандидатів, причому у всіх без винятку країнах, де проводилося дослідження.

Під час відповіді на питання "Уявіть, що такі країни подаються на входження в ЄС і виконали всі умови для вступу. Особисто ви будете "за" або "проти" приєднання цих країн?" думки європейців розподілилися так: за вступ України - 48% опитаних, Росії - 33%, Марокко - 26%, Туреччини - 21%.

Основні аргументи проти вступу України в ЄС - це її бідність, недостатня демократичність і корупція. Близько третини респондентів заявили, що проти розширення ЄС в принципі. З іншого боку - європейці розуміють, що Україна - це частина Європи, припускають, що вступ до ЄС може посилити демократію в Україні, заохочуватиме українців у конфлікті з Росією і посилить економічні відносини з ЄС.

Інтеграції України європейці очікують не в найближчому, але в осяжному майбутньому - в горизонті 20 років.

Нагадаємо, що в Україні приблизно таке ж співвідношення прихильників-противників євроінтеграції.

Недавнє соціологічне опитування, проведене Інститутом Горшеніна у співпраці з представництвом Фонду Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі, показав, що 51,6% українців вважають необхідним вступ України в ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram