ГоловнаПолітика

МВФ закликав Україну дотримуватися зобов'язань щодо підвищення ціни на газ

Девід Ліптон вважає, що ціни на газ в Україні є дуже низькими порівняно з сусідніми країнами.

МВФ закликав Україну дотримуватися зобов'язань щодо підвищення ціни на газ
Дэвид Липтон
Фото: twitter.com/APUkraine

Міжнародний валютний фонд закликав Україну дотримуватися зобов'язань щодо підвищення ціни на газ для населення.

Про це заявив перший заступник директора-розпорядника фонду Девід Ліптон в інтерв'ю "Економічній правді". Ліптона попросили прокоментувати небажання прем'єр-міністр України підвищувати ціну на газ з 1 жовтня.

"Рішення деполітизувати цей процес шляхом застосування автоматичної формули має вирішальне значення, і ми очікуємо, що уряд буде дотримуватися цього зобов'язання. Одним з основних досягнень цієї програми реформ стало введення автоматичного підвищення тарифів на газ відповідно до ринкових змін", - відповів він.

"Важливо, щоб ціни на газ визначалися ринковими важелями, і треба уникати виникнення неадресних і прихованих субсидій. Бідні домогосподарства захищені від зростання тарифів комунальними субсидії. Для решти громадян відбулося відчутне збільшення заробітної плати, яке набагато перевищує зростання ціни на газ, передбачений нормативно-правовими актами, - додав Ліптон.

Він вважає, що ціни на газ в Україні є дуже низькими порівняно з сусідами.

На думку Ліптона, якщо Україна прагне до енергетичної незалежності, вона повинна інвестувати в інфраструктуру, що можливо лише за умови, коли ціни на газ ринкові.

Нагадаємо, згідно з постановою уряду, ціна газу для населення може бути переглянута в разі підвищення ціни газу на рівні імпортного паритету більш ніж на 10% від діючої. За чинною редакцією постанови з жовтня ціна газу повинна підвищитися на 17,5%, оскільки ціна за паритетом зросла більш ніж на 10% (на 17,6%). Уряд готує зміни в цю постанову, щоб уникнути підвищення ціни на газ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram