ГоловнаПолітика

Україна хоче підключитися до дискусії про майбутнє ЄС

Порошенко просить дати Україні європейську перспективу.

Україна хоче підключитися до дискусії про майбутнє ЄС

Україна хоче стати учасником дискусії про майбутнє Євросоюзу, ініційованої напередодні президентом Єврокомісії Жаном-Клодом Юнкером.

Про це сказав президент Петро Порошенко на 14-й щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії. Текст виступу голови держави доступний на його сайті.

"Я підтримую бачення подальшого розвитку Європейського Союзу мого друга і щирого друга України Президента Єврокомісії Жан-Клода Юнкера, яке він виклав у своєму Посланні про стан ЄС в 2017 році 13 вересня. Запропонована ним Дорожня карта до більш об'єднаного, сильного і демократичного Союзу відкриває можливості для створення якісно нової Європи, здатної відповідати глобальним викликам 21-го століття. Водночас, вважаю, що розпочата дискусія про майбутнє Європи не повинна обмежуватися виключно нинішніми країнами ЄС. До дискусії повинні бути запрошені і країни-кандидати, і асоційовані з ЄС країни, які прагнуть розділити з Євросоюзом відповідальність за нову Європу", - зазначив він.

Порошенко вважає, що такий крок став би символічним сигналом про місце цих країн в новій Європі.

"Найкращою можливістю могла б стати зустріч голів держав і урядів ЄС щодо майбутнього Європи, яка відбудеться 28 вересня в Таллінні", - сказав він.

За його словами, залишати в стратегічній невизначеності європейські країни, які прагнуть стати частиною об'єднаної Європи, небезпечно. Порошенко закликав ЄС не відмовлятися від політики відкритих дверей.

"Це стало б сигналом для Росії, що реванш залишається можливим, і ЄС, відмовляючи сусідам у праві на європейську перспективу, враховує так звані "особливі інтереси" Росії в регіоні", - заявив Порошенко.

Він закликав Захід прийняти важливе стратегічне рішення, яке буде кардинально впливати на подальший розвиток України в новому світі.

Нагадаємо, більшість українців (51,6%) вважають, що Україні варто інтегруватися в Європейський Союз.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram