ГоловнаПолітика

Порошенко зробив вибір на користь антикорупційної палати, а не окремого суду

Він сподівається, що вона з'явиться вже у жовтні.

Порошенко зробив вибір на користь антикорупційної палати, а не окремого суду
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко остаточно зробив вибір на користь створення антикорупційної судової палати, а не окремого антикорупційного суду.

Про це він сказав на 14-й щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії.

Президент заявив, що в країнах, які успішні в плані боротьби з корупцією, антикорупційних судів не існує. "Він є в Кенії, в Уганді, здається, у Малайзії та в Хорватії. Але я говорив з їхнім прем'єр-міністром Пленковичем - вони не дуже задоволені антикорупційним судом", - сказав він.

На його думку, для України важливіша не назва антикорупційного судового органу, а його незалежність.

"Я сподіваюся, що ми зможемо створити антикорупційну палату наступного місяця, а потім якщо з'явиться антикорупційний суд - 2019-го чи 2020-го року - будь ласка", - сказав він.

Нагадаємо, що 7 вересня, виступаючи у Верховній Раді, президент заявив про необхідність "судового органу" для боротьби з корупцією.

Зараз справи, що розслідуються НАБУ, розглядає Солом'янський райсуд Києва (будівля НАБУ розташована в цьому районі столиці). Бюро неодноразово висловлювало незадоволення рішеннями цього суду і вимагало створити Вищий антикорупційний суд. За задумом, цьому суду будуть підслідні всі справи НАБУ, а оскаржити його рішення можна буде лише у Верховному Суді.

Проти цього виступають Вища рада правосуддя і Генпрокуратура. Зокрема, генпрокурор Юрій Луценко запропонував не створювати антикорупційний суд, а сформувати окрему антикорупційну палату всередині чинної системи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram