ГоловнаПолітика

"План Маршалла" передбачає виділення Україні $5 млрд на рік (оновлено)

Проект розрахований на 10 років.

"План Маршалла" передбачає виділення Україні $5 млрд на рік (оновлено)
Андрюс Кубилюс
Фото: EPA/UPG

Проект "Плану Маршалла" для України, який пропонують схвалити Євросоюзу, розрахований на 10 років і в середньостроковій перспективі (2018-2020 роки) передбачає виділення по $5 млрд на рік.

Про це повідомив перший віце-прем'єр-міністр Степан Кубів на брифінгу, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми погодили пріоритети діяльності, які лягають у площину інфраструктурних проектів, енергоефективності, цифрової економіки через призму малого бізнесу", - сказав він після зустрічі з екс-прем'єром Литви Андрюсом Кубілюсом, присвяченій питанням довгострокової фінансової підтримки реформ в Україні.

За словами Кубіва, пріоритетними будуть інфраструктурні проекти, напрями енергоефективності, цифрової економіки.

Кубілюс, який є співавтором "Плану Маршалла для України", на брифінгу зазначив, що за умови отримання Україною щорічних інвестицій у сумі $5 млрд зростання її економіки становитиме 6-8% ВВП.

Оновлення. Андрюс Кубілюс заявив, що конференцію донорів для фінансування проекту планують провести в лютому-березні 2018 року.

"Дискусії в Європейському парламенті [за проектом "План Маршалла для України"] продовжаться до кінця листопада, потім уже саміт "Східного партнерства". До цього часу ми вже повинні свої домашні завдання зробити. Передбачається і те, про що говорив президент Порошенко після саміту Україна- ЄС в липні, і в лютому або березні наступного року запланована перша конференція донорів, які повинні брати участь у цьому "Плані Маршалла", - сказав Кубілюс.

Кубів зазначив, що в четвер відбулося засідання українсько-литовської комісії з питання цього проекту. Після цього міністерства і відомства проведуть аналіз основних напрямів перспективного розвитку до 2020 року, обговорять їх з профільними асоціаціями та до 25 вересня, коли пройде друге засідання комісії, повинні визначити 5 основних пріоритетів.

Він додав, що в рамках "Плану Маршалла для України" планують створити "інвестиційний пул" з коштів європейських фінансових інститутів, які готові будуть підтримати цю ініціативу.

Нагадаємо, 31 березня 2017 року Європейська народна партія (ЄНП) схвалила резолюцію про розробку "Плану Маршалла" для України. В середині червня депутат литовського Сейму Андрюс Кубілюс заявив, що довгостроковий план підтримки України буде представлений на саміті "Східного партнерства" в листопаді.

У липні на саміті Україна - ЄС у Києві Порошенко обговорював довгостроковий план підтримки України з головою Європейської комісії Жан-Клодом Юнкером і президентом Європейської Ради Дональдом Туском.

У серпні "План Маршала" був представлений Європейській комісії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram