ГоловнаПолітика

Росія запропонувала озброїти миротворців ООН в Україні

РФ наполягає на узгодженні складу місії ООН з представниками "Л/ДНР".

Росія запропонувала озброїти миротворців ООН в Україні
Фото: globallookpress.com

Миротворці ООН, яких можуть спрямувати на схід України згідно із запропонованим Росією проектом резолюції, матимуть стрілецьку зброю для захисту спостерігачів ОБСЄ, склад місії ООН муситимуть схвалити і уряд України, і представники незаконних організацій "Л/ДНР".

Про це йдеться в підготовленому Росією проекті резолюції, повідомляє РИА Новости.

Наголошуючи на необхідності забезпечити безпеку спостерігачів СММ ОБСЄ на фактичній контактній лінії, проект передбачає "заснувати, після повного відведення сил і обладнання від фактичної контактної лінії, на період шість місяців місію ООН для підтримки і захисту місії СММ ОБСЄ на південному сході України, з головою місії, який буде доповідати безпосередньо генеральному секретарю ООН".

У зв'язку з цим передбачається, що місія ООН "повинна бути забезпечена стрілецькою зброєю і легкою зброєю і наділена мандатом виключно для захисту груп спостерігачів ОБСЄ, проводити цілодобовий моніторинг у зонах розведення сил і озброєнь від контактної лінії між територією, підконтрольною Збройним силам України, і територією в окремих районах Донецького і Луганського районів України".

Також передбачається, що генсек ООН підготує рекомендації щодо кількості персоналу і національного складу місії, "які будуть узгоджені з урядом України і представниками окремих областей Донецького і Луганського регіонів України".

Напередодні за підсумками телефонних переговорів президента Росії Володимира Путіна і канцлера ФРН Ангели Меркель Росія погодилася на розміщення миротворців поза лінією розмежування на Донбасі.

Нагадаємо, 5 вересня президент Росії Путін підтримав ідею розміщення на сході України миротворчої місії. При цьому вона повинна стояти тільки на лінії розмежування, а Україна повинна погодити її з "ДНР" і "ЛНР", говорив Путін. Відповідна російська резолюція спрямована в Раду Безпеки ООН.

Президент України Петро Порошенко, виступаючи у Верховній Раді 7 вересня, заявив, що до складу миротворчої місії не повинні входити представники "ДНР" або "ЛНР" і Росії, а її мандат повинен поширюватися на всю територію окупованого Донбасу. Також Порошенко відмовився погоджувати параметри місії з "російськими бойовиками".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram