ГоловнаПолітика

Грузинські журналісти виявилися заблоковані на КПП "Шегині"

Учасникам прориву загрожує арешт на 15 діб.

Грузинські журналісти виявилися заблоковані на КПП "Шегині"
стоп-кадр телеканала "Рустави 2"

Журналісти грузинської телекомпанії "Руставі 2", які були з екс-президентом Михайлом Саакашвілі під час його "прориву" з Польщі в Україну, ввечері в понеділок повідомили в ефірі свого каналу, що все ще перебувають на прикордонному пункті "Шегині" без документів і особистих речей.

Журналіст каналу Тамара Багашвілі розповіла, що, крім грузинських журналістів, на місці перебувають українські, від усіх вимагають написати роз'яснювальні листи у зв'язку з подіями, що відбулися напередодні.

"Ми перебуваємо в нейтральній зоні між польським та українським кордоном. Нам пояснили, що нас звинувачують у незаконному перетині кордону... що передбачає 15-денний адміністративний арешт або штраф. Ми використовуємо конституційне право на мовчання", - заявила Багашвілі.

За її словами, представники прикордонної служби мають намір оформити спеціальний протокол, після чого український суд прийме рішення про запобіжний захід. Журналіст розповіла, що всі їхні особисті речі, в тому числі паспорти, були вилучені з автобуса під час перетину кордону і невідомо, коли їх зможуть повернути.

Тим часом сам Саакашвілі вранці у вівторок заявив про затримання американських журналістів.

"Я щойно дізнався, що позавчора затримали групу американських документалістів, які мене супроводжували, і допитували їх усю ніч. Вони знімають фільм про втручання Росії в Україну і Грузію, до мене знімали Маккейна і Гіларі Клінтон. А ось зі мною потрапили в халепу. Їхній досвід обов'язково потрапить до кінострічки, який буде широко показаний по всій Америці. Який ідіот дає накази затримувати американських журналістів !? І після цього вони говорять про репутацію країни?" - написав він у фейсбуці.

Нагадаємо, вчора міністр внутрішніх справ Арсен Аваков зажадав, щоб усі ті, хто незаконно перейшов кордон, пройшли процедуру оформлення митного контролю.

Увечері 10 вересня прихильники Саакашвілі прорвали оточення на КПП "Шегині" та в "коробочці" провели його на українську територію. Всього незаконно перетнули кордон, за різними даними, від 40 до 60 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram