ГоловнаПолітика

У Європарламенті запропонували скасувати роумінг між ЄС і Україною

Проект рекомендацій також передбачає створення фонду для інвестицій в Україну.

У Європарламенті запропонували скасувати роумінг між ЄС і Україною
Фото: tsn.ua

У Європейському парламенті запропонували скасувати плату за роумінг у мобільному зв'язку між Європейським Союзом і Україною, Молдовою і Грузією і створити трастовий фонд для інвестицій в Україну, пише "Радіо Свобода".

Ці запропоновані заходи напередодні листопадового саміту програми ЄС "Східне партнерство" містяться у проекті доповіді з рекомендаціями Європарламенту іншим європейським інститутам за цією програмою. Європарламент пропонує надати Україні, Молдові і Грузії привабливу модель "Східного партнерства плюс", що передбачала б, крім зазначеного, також введення для цих країн односторонніх тарифних преференцій або створення широкосмугових каналів зв'язку високої потужності.

Таку модель "плюс" можуть запропонувати і трьом іншим учасницям "Східного партнерства" - Вірменії, Білорусі і Азербайджану, "коли вони будуть готові до таких розширених можливостей", йдеться в документі.

Проект, який повинні для початку розглянути на засіданні комітету із закордонних справ Європарламенту в четвер, 14 вересня, пропонує, щоб Європейська комісія разом з Європейським інвестиційним банком розробила план створення "нового європейського інвестиційного плану для України та інших країн-учасниць "Східного партнерства", які досягли найбільшого прогресу в реформах".

Новий трастовий фонд для України, як сказано в документі, повинен зосередитися на приватних і державних інвестиціях, зокрема в соціальну і економічну інфраструктуру, а також на тих, які мають на меті посилити здатність України освоювати інвестиції.

У документі також наголошено на підтримці відновлення повного суверенітету України в Криму, Грузії в Абхазії і Південній Осетії і Молдови в Придністров'ї.

Крім того, проект пропонує чітко підтримати європейські прагнення країн-партнерів, згадавши про чинне в ЄС положення про те, що "будь-яка європейська країна може звернутися з проханням про отримання членства в Європейському Союзі, якщо вона відповідає "копенгагенським критеріям" і демократичним принципам і дотримується основних свобод і прав людини і меншин, а також верховенства права".

Цей проект до його розгляду повним складом Європарламенту в листопаді ще може зазнати змін.

Зараз у країнах Євросоюзу працюють над текстом так званої "Брюссельської декларації", яку повинні схвалити учасники саміту "Східного партнерства" в Брюсселі в листопаді. Головні суперечки точаться навколо того, чи повинна бути в декларації пропозиція про визнання європейських прагнень України, Молдови і Грузії. Така пропозиція вже була в "Ризькій декларації" попереднього саміту "Східного партнерства" 2015 року, але зараз, за повідомленнями дипломатів ЄС, проти цієї фрази виступають Німеччина та Нідерланди.

Нагадаємо, 10 червня президент Петро Порошенко повідомив, що Україна веде переговори з ЄС про скасування плати за мобільний роумінг. За його словами, також ведеться робота над уведенням доступних транспортних сполучень між Україною та ЄС, залученням лоукостів, збільшенням спроможності прикордонних пунктів пропуску.

З 15 червня скасовано плату за роумінг під час міжнародних дзвінків між країнами Євросоюзу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram