ГоловнаПолітика

Євросоюз закликав Росію звільнити Чийгоза

Заборона на діяльність Меджлісу і переслідування його лідерів є серйозні і неприйнятні порушення їх прав.

Євросоюз закликав Росію звільнити Чийгоза
Фото: 15minut.org

Європейський Союз закликає Росію негайно звільнити заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, засудженого до 8 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Про це йдеться в заяві спікера Європейської служби зовнішніх зв'язків.

"Сьогодні так званий "Верховний суд" Сімферополя засудив заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза до 8 років позбавлення волі за "організацію масових заворушень" в лютому 2014 року. Європейський Союз послідовно стежив за справою Чийгоза і наполягав на його звільненні, цей заклик ми повторюємо сьогодні", - сказано в повідомленні.

У повідомленні йдеться, що заборона на діяльність Меджлісу, його самоврядний орган і переслідування його лідерів є серйозні і неприйнятні порушення їх прав.

ЄС також очікує негайного зняття звинувачення на адресу іншого заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова і знову підтверджує свою позицію про те, що всі незаконно затримані громадяни України на кримському півострові і в Російській Федерації повинні бути негайно звільнені.

Раніше сьогодні суд в анексованому Росією Криму засудив Чийгоза до 8 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Захист Чийгоза має намір оскаржити вирок.

Нагадаємо, Чийгоза затримали в січні 2015 року за участь в мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею Верховної ради Криму 26 лютого 2014 року. Тоді мітингувальникам протистояли проросійські активісти, в тому числі, з партії "Русское единство". Російська влада анексованого Криму звинувачує Чийгоза в організації масових заворушень.

"Справу Чийгоза" російський суд розглядає в рамках "справи 26 лютого" після того, як 20 липня суд на закритому засіданні розділив цю справу на дві: окремо - щодо заступника голови Меджлісу Чийгоза, і окремо щодо інших фігурантів процесу - Алі Асанова і Мустафи Дегерменджі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram