ГоловнаПолітика

Порошенко про Саакашвілі: сподіваюся, цей пан буде з таким самим завзяттям пробиватися до Грузії

Президент вимагає притягти до відповідальності порушників кордону.

Порошенко про Саакашвілі: сподіваюся, цей пан буде з таким самим завзяттям пробиватися до Грузії
Фото: EPA/UPG

Президент Петро Порошенко вважає, що інцидент з екс-головою Одеської облдержадміністрації Михайлом Саакашвілі на кордоні повинен мати не політичну, а правову оцінку.

"На мою думку, цей інцидент абсолютно не вимагає ніяких політичних коментарів. Ми будемо коментувати винятково в правовому полі. 26 липня я видав указ, яким припинив громадянство пана Саакашвілі на підставі подання органу центральної виконавчої влади - Державної міграційної служби, де були чітко передані в адміністрацію президента перевірені факти фальсифікації і подачі недостовірної інформації при отриманні громадянства. Президент не може прийняти ніякого іншого рішення, тому що це була б злочинна бездіяльність", - заявив він у понеділок перед нарадою з питань сільської медицини.

На думку президента, Саакашвілі повинен був оскаржити його указ у Вищому адміністративному суді. "Не подобається рішення українських судів - є Європейський суд з прав людини", - додав він.

Замість цього, зазначив Порошенко, Саакашвілі вдався до силового варіанта і перетнув кордон незаконно.

"Мені все одно, хто порушує державний кордон, - бойовики на сході чи політикани на заході. Повинна бути чітка правова, юридична відповідальність", - заявив він.

Він також зазначив, що розбиратися в інциденті повинні правоохоронці, і вони вже почали це робити.

"Я сподіваюся, що цей пан буде в належний час так само і з таким самим завзяттям пробиватися до Грузії, як він намагався потрапити в Україну", - додав Порошенко.

Нагадаємо, з 14:00 неділі позбавлений громадянства України Михайло Саакашвілі намагався перетнути кордон. Спочатку він сів на поїзд "Перемишль - Київ", але "Укрзалізниця" відмовилася везти пасажира без документів. Тому через кілька годин Саакашвілі з прихильниками вирушили на пункт пропуску "Шегині" на автобусі. Там його знову затримали. Пункт пропуску був закритий під приводом повідомлення про мінування. В результаті близько 20:00 прихильники політика не витримали, прорвали оточення і в "коробочці" провели Саакашвілі на українську територію. Разом з Саакашвілі незаконно перетнули держкордон п'ятеро діючих нардепів і колишній голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко.

Під час інциденту постраждали 12 співробітників Національної поліції і 5 прикордонників.

Генпрокурор Юрій Луценко пообіцяв притягнути до кримінальної відповідальності організаторів незаконного перетину держкордону. Поліція порушила кримінальну справу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram