ГоловнаПолітика

Саакашвілі повертається в Україну (оновлюється)

Разом з політиком їдуть Юлія Тимошенко і Валентин Наливайченко.

Саакашвілі повертається в Україну (оновлюється)
Фото: EPA/UPG

Колишній президент Грузії, глава партії "Рух нових сил" Михайло Саакашвілі у Перемишлі заявив, що в'їжджати в Україну буде на поїзді "Перемишль - Київ". О 17:15, після того як поїзд не вийшов на рейс, він оголосив, що їде на пункт пропуску "Краковець". Однак  "Українська правда" пише, що автобус із Саакашвілі поїхав у напрямку пункту пропуску "Шегині".

Вранці Саакашвілі прибув у Перемишль з Жешува. Ще 16 серпня Саакашвілі говорив, що спробує потрапити в Україну через пункт пропуску "Краковець", але в неділю заявив, що, побоюючись провокацій, поїде поїздом.

Михайло Саакашвілі сів на поїзд "Перемишль - Київ", який мав відправитися о 14:07. Як повідомили кореспонденту LB.ua у Держприкордонслужбі, зняти Саакашвілі з потяга не зможуть мінімум до станції Львів. На станції "Мостиська" - першій, де зупиниться поїзд з Перемишля після перетину кордону - до складу зайдуть українські прикордонники та висадки пасажирів там немає. Разом із Саакашвілі в поїзд сіли Юлія Тимошенко, Валентин Наливайченко, Мустафа Найєм, Віктор Чумак та інші політики.

Поїзд і досі стоїть у Перемишлі. Прихильники Саакашвілі стверджують, що "Укрзалізниці" дали вказівку не відправляти у рейс поїзд, поки Саакашвілі не зійде. В "Укрзалізниці" кореспондента LB.ua запевнили, що це не так, але не пояснили, чому потяг не виїхав вчасно.

Водночас жінка через гучномовець в поїзді повідомила, що поїзд не може рушити, поки в ньому перебуває особа, яка не має права в'їзду на територію України. За її словами, це розпорядження віддала Національна поліція.

О 14:36 у поїзді зачинилися двері і завівся мотор, але через 10 хвилин потяг знову зупинився.

Національна поліція України стверджує, що не давала вказівок затримувати відправлення поїзда Інтерсіті сполученням Перемишль - Київ. На сайті Нацполіції наголошується, що це питання не перебуває в межах її компетенції.

"Укрзалізниця" повідомила, що відправила автобуси для перевезення пасажирів потяга "Інтерсіті" сполученням Перемишль - Київ, який стоїть на пероні в Перемишлі.

"Ситуація з неможливістю курсування поїзда "Перемишль - Київ" склалася внаслідок відмови особи, яка не має законних підстав для в'їзду в Україну, залишити поїзд. "Укрзалізниця" для забезпечення свого зобов'язання з перевезення пасажирів цього поїзда, надасть громадянам автобуси для продовження подорожі за маршрутом", - йдеться в повідомленні УЗ.

Відзначається, що необхідна кількість автобусів вже вирушили до місця зупинки поїзда Перемишль - Київ.

О 16:40 Михайло Саакашвілі і Юлія Тимошенко вийшли на перон і зробили заяву для ЗМІ. Саакашвілі заявив, що поїзд не пускають в рейс всупереч закону, і звинуватив у ситуації президента України Петра Порошенка. Тимошенко повідомила, що буде подано заяву про злочин у правоохоронні органи, і закликала генпрокурора України Юрія Луценка втрутитися. Після цього політики пішли в другий поїзд Перемишль-Київ, який мав відправитися о 16:42. Однак і цей потяг не поїхав. Політики мають намір чекати його відправлення.

О 17:15 Саакашвілі на пероні в Перемишлі заявив, що вирішив їхати автобусом на пункт пропуску "Краковець", де збирається перетнути кордон.

"Єдине, що нам залишається - в будь-якому випадку я повинен сьогодні вступити в контакт з українськими прикордонниками. Я не можу вступити в контакт з українськими прикордонниками саме на польській території, на цьому вокзалі. Вони дуже сподіваються, що я не доїду до України, що ми будемо сидіти за польським кордоном і у них не буде проблем. Ми проконсультувалися зараз... ми пропонуємо [журналістам] разом їхати на автобусі ще раз до "Краковця". Тому що українська влада поводить себе як сцикуни", - сказав він.

Міністр інфраструктури Володимир Омелян у фейсбуці закликав керівництво "Укрзалізниці" діяти в правовому полі в ситуації з поїздом Інтерсіті сполученням Перемишль - Київ. Міністр заявив, що не має впливу на УЗ.

У неділю, в День танкіста, Президент Петро Порошенко відвідав родину Героя України, танкіста Євгена Межевікіна, повідомляється на сайті глави держави.

Тим часом прихильники Саакашвілі згорнули наметове містечко біля "Краковця" і поїхали на залізничну станцію "Мостиська" - першу, де зупиниться поїзд з Перемишля після перетину кордону, повідомляє кореспондент LB.ua.

Близько 300 автомобілів прихильників Саакашвілі приїхали до залізничної станції "Мостиська-2" у Львівській області. Однак співробітники Держприкордонслужби не допускають людей на перон. Свою відмову вони ніяк не мотивують. Журналістів туди не допускають. Біля станції зібралися близько 1 тис. активістів з прапорами.

А у пункті пропуску "Краковець" українські прикордонники перейшли на нормальний режим роботи, повідомляє кореспондент LB.ua. Пропуск авто значно прискорився. Раніше кореспондент LB.ua поспілкувався з польськими прикордонниками. Вони повідомили, що вранці утворилася черга на пропуск, і відзначали, що їхні українські колеги працюють повільно. З 9:00 до 12:30 Держприкордонслужба України пропустила лише близько 15 машин. Кореспондент LB.ua повідомляє, що в черзі опівдні стояли близько 40 машин, а над кордоном літав невеликий літак Держприкордонслужби України.

Нагадаємо, разом із Саакашвілі у Перемишль в автобусі приїхали лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко з низкою соратників, нардеп Віктор Чумак, екс-глава СБУ Валентин Наливайченко, колишній посол України в Хорватії Маркіян Лубківський. Разом з Саакашвілі з журналістами в Перемишлі спілкувався депутат Європарламенту Яцек Саріуш-Вольський.

Українські прикордонники вилучать у Михайла Саакашвілі паспорти і повернуть до Польщі, заявив перший заступник голови Держприкордонслужби Василь Серватюк.

"На сьогодні пан Саакашвілі має кілька українських паспортів - внутрішній і два закордонних. Згідно з рішенням уповноваженого державного органу ці паспорти не дійсні. І Державній прикордонній службі України доручено вилучити ці паспорти. Тобто вилучаємо паспорти, оформляємо документи і повертаємо його на територію держави, з якої він прибув", - наводить слова Серватюка "Телеканал 24".

Вранці біля пункту пропуску "Краковець" зібралися прихильники Саакашвілі. У наметовому містечку розгорнули сцену, повідомляв кореспондент LB.ua. Серед учасників акції багато ветеранів батальйону "Донбас". Загальна кількість прихильників Саакашвілі оцінюється у 500 осіб. Біля "Краківця" поліцейські зупинили групу з близько 40 невідомих у камуфляжі, які організовано прямували в бік пункту пропуску та наметового містечка прихильників Михайла Саакашвілі. Пізніше поліція повідомила, що було затримано більш ніж 100 осіб у камуфльованій формі. Під час перевірки правоохоронці виявили у них газові балончики, стартовий пістолет, а також металеві предмети. Всі затримані - мешканці інших регіонів України, четверо з них мають судимість, троє - неповнолітні, багато студентів. Стосовно організатора заходу буде складено адміністративний протокол про порушення встановленого порядку організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій.

Раніше народним депутатам від "Самопомочі" Тарасу Пастуху, Роману Семенусі, Ірині Подоляк та громадському активісту Івану Слободяну не дозволили зустрічати Михайла Саакашвілі в пункті пропуску "Краковець". Перший заступник голови Держприкордонслужби Василь Серватюк вказав їм на те, що в пункті пропуску діють режимні правила, тому доступ до "Краківця" буде обмежений щоб уникнути конфліктних ситуацій і провокацій, повідомляється на сайті ДПСУ. Депутати попросили надати їм документи, що регламентують ці обмеження. Прикордонники їх надали. Після цього нардепи заїхали в пункт пропуску з метою виїзду в Польщу.

Львівська обласна організація партії "Рух нових сил Михайла Саакашвілі" не братиме участі в акції щодо зустрічі Михайла Саакашвілі в пункті пропуску "Краковець" 10 вересня. Главу партосередку від керівництва наметовим містечком усунув один з лідерів "Руху нових сил" Давид Сакварелідзе.

Нагадаємо, що 26 липня стало відомо, що президент Петро Порошенко припинив українське громадянство Саакашвілі. Колишній губернатор Одеської області на цей час перебував у США. Відтоді він перебуває за кордоном, але має намір повернутися в Україну 10 вересня.

Днями Україна отримала від Головної прокуратури Грузії запит про розшук, взяття під варту і екстрадицію Михайла Саакашвілі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram