ГоловнаПолітика

НАБУ затримало розшукуваного понад рік учасника ОЗУ Онищенка

Утікача заарештовано із заставою 55 млн грн.

НАБУ затримало розшукуваного понад рік учасника ОЗУ Онищенка
Фото: Сергей Нужненко

Національне антикорупційне бюро України від 5 вересня затримало одного з передбачуваних учасників злочинної організації з розкрадання природного газу, видобутого в рамках угод про спільну діяльність з "Укргазвидобуванням".

Як повідомляють на сайті бюро, фігурант справи нардепа-втікача Олександра Онищенка переховувався від слідства, систематично змінюючи місце проживання. З літа 2016 року його було оголошено в розшук.

7 вересня суд заарештував затриманого з альтернативою у вигляді застави в розмірі 55 млн грн.

Співучасника газової схеми підозрюють за ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28 ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 205, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України.

Зокрема, йдеться про участь у злочинній організації; заволодінні чужим майном в особливо великому розмірі шляхом зловживання службовою особою службовим становищем, вчинене у складі злочинної організації; створенні та придбанні суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, що спричинило велику матеріальну шкоду державі; здійсненні фінансових операцій і операцій із грошовими коштами, отриманими в результаті вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів; вчиненні дій, спрямованих на приховування та маскування незаконного походження таких коштів і майна чи володіння ними, джерел їх походження, скоєних в особливо великих розмірах у складі злочинної організації.

Нагадуємо, детективи НАБУ почали досудове розслідування за фактом розкрадання газу, видобутого за договорами про спільну діяльність з ВАТ "Укргазвидобування", в грудні 2015 року. За версією слідства, в період з січня 2013 року по червень 2016-го члени злочинної організації протиправно заволоділи коштами, отриманими від реалізації природного газу, в розмірі понад 1,6 млрд гривень, унаслідок чого "Укргазвидобуванню" було завдано збитків у сумі понад 740 млн грн.

Загалом слідство встановило причетність до участі в "газовій схемі" 29 осіб. Зараз восьмеро осіб, у тому числі народний депутат Олександр Онищенко, перебувають у розшуку, 12 обвинувальних актів щодо 18 осіб направлено до суду, з них щодо семи осіб набув чинності обвинувальний вирок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram