ГоловнаПолітика

Прокуратура подала позов про повернення проданих при Черновецькому акцій "Київенерго", "Київгазу" і "Київводоканалу"

Претензій до Ахметова немає.

Прокуратура подала позов про повернення проданих при Черновецькому акцій "Київенерго", "Київгазу" і "Київводоканалу"
Фото: rbc.ua

Прокуратура Києва звернулася до господарського суду столиці з позовом про повернення в комунальну власність акцій підприємства "Київенерго", "Київгаз" і "Київводоканал".

"Прокуратура Києва подала позов про повернення незаконно відчужених акцій "Київенерго", "Київгаз" і "Київводоканал", - повідомив прокурор Києва Роман Говда на брифінгу.

За його словами, вартість акцій - 1,1 млрд гривень.

Він нагадав, що 12,7% акцій "Київенерго" в подальшому були передані зі статутного капіталу "Київенергохолдингу" третім юрособам і на цей момент вони перебувають у власності "ДТЕК Енерго".

За його словами, енергохолдинг ДТЕК у цьому позові є добросовісним набувачем акцій, оскільки з моменту їх відчуження минуло сім років, ДТЕК їх сконцентрував тільки в 2014 році.

Говда також уточнив, що суд повинен у найближчі дні призначити дату розгляду позову, при цьому прокуратура проситиме заарештувати акції компаній як забезпечувальний захід.

Прокурор також уточнив, що посадові особи КМДА, які цьому сприяли, були визнані винними за окремою кримінальною справою, але перебувають на волі після закінчення 10-річного терміну її давності.

Нагадаємо, в квітні 2006 року Київрада, кіпрські Densec Limited і Zarova Limited створили "Київенергохолдинг" для координації роботи компаній "Київенерго", "Київгаз" і "Київводоканал". Київрада як оплату акцій нової компанії внесла в її статутний капітал 67% акцій ВАТ "Київводоканал", 60% + 1 акцію ВАТ "Київгаз" і 12,73% акцій ВАТ "Київенерго", а Zarova і Densec оплатили акції "Київенергохолдингу" грошовими засобами.

Улітку 2010 року після зміни в керівництві Києва стало відомо, що місто продало свою частку в холдинговій компанії "Київміськбуд" (80%), "Київводоканалі" (25,464%), "Київгазі" (28,46%) і "Київхімволокно" (51%). Всі угоди були здійснені за схожою схемою: на аукціонах через Українську універсальну товарну біржу (УУТБ), де покупцем виступила фінансова компанія "Новий регіон" (її пов'язували з зятем колишнього мера Києва Леоніда Черновецького).

Згодом Генеральна прокуратура України порушила кримінальні справи й оскаржила операції з продажу комунальних пакетів акцій. Вищий господарський суд України підтвердив право власності територіальної громади Києва на зазначені пакети акцій підприємств.

Зараз ДТЕК володіє 72,39% акцій "Київенерго".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram