ГоловнаПолітика

Україна вийшла з non-compliance за Кіотським протоколом

Конфуз із реєстром парникових газів вдалося вирішити.

Україна вийшла з non-compliance за Кіотським протоколом
Остап Семерак
Фото: Макс Требухов

Комітет з дотримання Кіотського протоколу 6 вересня визнав вирішеним питання про відповідність України вимогам протоколу.

Про це повідомив міністр екології Остап Семерак у фейсбуці.

"Україна вийшла з non-compliance за Кіотським протоколом. Таке рішення прийнято на засіданні Комітету з дотримання Кіотського протоколу, яке відбулося в Бонні. Не люблю мантр про винуватих у всьому «папередніках». Але саме в цей час минулого року прогриміла, можливо, і не серед такого ясного неба новина, що Комітет з дотримання Кіотського протоколу Секретаріату Рамкової Конвенції ООН зі зміни клімату прийняв рішення про невиконання (non-compliance) Україною в повному обсязі вимог звітності щодо своїх зобов'язань за Кіотським протоколом. Такими виявилися наслідки відключення в серпні 2015 року Національного електронного реєстру антропогенних викидів та абсорбції парникових газів України", - повідомив він.

Мінекології з вересня 2016 року вело переговори для того, щоб підтвердити дотримання Україною Кіотського протоколу.

Нагадаємо, влітку 2016 року стало відомо, що Україна рік не вела реєстру викидів парникових газів, забувши заплатити за нього. В результаті 21 червня 2016 року в Бонні експерти ООН зафіксували, що Україна фактично не виконує умови Кіотського протоколу.

Україна продає квоти на викиди вуглекислого газу іншим країнам, якщо сама їх не використовує. Умови регулюються Конвенцією ООН про зміну клімату (Кіотський протокол). Україна веде облік викидів у спеціальному реєстрі і звітує на зустрічах у комітеті ООН. Ця інформація використовується для розрахунку квот. Найбільшою для України є угода з продажу квот з Японією на $800 млн. У рамках домовленостей Японія, зокрема, постачала автомобілі Toyota Prius, які використовує Національна поліція.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram