ГоловнаПолітика

Порошенко закликав Раду внести кандидатури до складу ЦВК найближчим часом

У більшості членів ЦВК термін повноважень закінчився ще в 2014 році.

Порошенко закликав Раду внести кандидатури до складу ЦВК найближчим часом
Фото: Макс Требухов

Президент Петро Порошенко закликає Верховну Раду завершити консультації і внести йому на розгляд узгоджений список кандидатур до складу Центральної виборчої комісії в найближчі дні.

Про це він заявив у щорічному посланні до Верховної Ради про внутрішнє і зовнішнє становище України.

"Прошу, шановні народні депутати, протягом найближчих тижнів або навіть днів завершити консультації та подати мені пропозиції кандидатур нових членів Центральної виборчої комісії", - сказав Порошенко.

Він також додав, що наближення чергових виборів президента та парламенту в 2019 році робить ідею дострокових виборів нераціональною. На думку Порошенка, вибори повинні пройти у визначені Конституцією терміни, а виборча кампанія має бути вільної, прозорою, конкурентною і чесною.

Президент наголосив, що необхідно готуватися до забезпечення саме такої кампанії і таких виборів, у зв'язку з чим закликав Раду подати оновлений узгоджений список кандидатур до складу ЦВК.

Нагадаємо, у більшості членів ЦВК термін повноважень закінчився ще 1 червня 2014 року, але вони продовжують виконувати свої обов'язки. Влітку 2016 року Порошенко запропонував Раді звільнити 12 членів ЦВК і призначити 11 нових. Але цей проект постанови так і не було розглянуто в парламенті. У коаліції пояснюють, що запропоновані кандидатури не наберуть достатньої кількості голосів у сесійній залі.

У червні посол ЄС Хьюг Мінгареллі розкритикував Україну за затягування обрання нового складу ЦВК.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram