ГоловнаПолітика

Швейцарія зажадала доказів для повернення "золота Януковича" в Україні

Заморожені активи оцінюють на суму 70 млн швейцарських франків.

Швейцарія зажадала доказів для повернення "золота Януковича" в Україні
Фото: стоп-кадр видео

Швейцарія вимагає доказів для передачі Україні золота, вкраденого та вивезеного з України оточенням екс-президента Віктора Януковича.

Про це повідомляє ТСН із посиланням на федеральний департамент закордонних справ Швейцарії.

"Повернення заморожених активів української влади може відбутися тільки після того, як їх незаконне походження буде встановлено судом. Проте наразі остаточне судове рішення про конфіскацію цих активів не видано українськими судовими органами", - повідомили у відомстві.

Федеральний департамент закордонних справ Швейцарії не надав інформації про точну суму заморожених активів.

"На сьогодні українські активи, які оцінюють приблизно на 70 млн швейцарських франків, заморожені в Швейцарії. Оцінка суми може бути змінена залежно від низки критеріїв, як-от коливання валютних курсів, вартість акціонерного капіталу, видалення осіб, на які поширюється заморожування, часткове звільнення заморожених активів і т.д", - зазначено в повідомленні.

У департаменті заявили, що Генпрокуратура України може розраховувати на допомогу, яку надає Міжнародний центр із відновлення активів, що його фінансують Швейцарія, Ліхтенштейн і Великобританія.

"Федеральна прокуратура, як відповідальний правоохоронний орган у Швейцарії, має відомості про цю справу. Однак на підставі офіційної таємниці і розслідувань, Федеральна прокуратура поки що не може коментувати будь-які поточні кримінальні справи. Як завжди, до всіх причетних застосовується презумція невинності", - йдеться у відповіді на запит ГПУ.

Нагадаємо, 4 вересня в ГПУ повідомили, що тільки Швейцарія арештувала понад 500 кг золота, що належить оточенню Януковича.

У квітні суд конфіскував у держбюджет $1,5 млрд Януковича та його оточення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram